STOP THE PRESS!

Animatricksin ohjelmisto julki

Animatricks-animaatiofestivaali järjestetään jo 16. kerran. Tänä vuonna animaation ammattilaiset, harrastajat ja ystävät kokoontuvat viettämään Animatricksia 22.-24. huhtikuuta Helsingin Andorraan ja Dubrovnikiin. Vuoden 2016 teemana on vaikuttava animaatio.

Festivaalin avajaiselokuvana nähdään eroottisen animaation kulttiklassikko Belladonna of Sadness. Vuonna 1973 valmistunut mestariteos esitetään Animatricksissa tuoreeltaan remasteroituna versiona jopa kahteen kertaan: lauantaina 22. huhtikuuta klo 21.00 sekä sunnuntaina 24.4. klo 20.00.
Festivaalin lipunmyynti pyörähtää käyntiin tänään maanantaina 11.4.2016 verkkokaupassa osoitteessa www.animatricks.net!

Tiedonvälitystä, propagandaa vai viatonta viihdettä?
TEEMANA VAIKUTTAVA ANIMAATIO

Animaation potentiaali kantaaottavana ja erilaisten aatteiden välitykseen hyvin soveltuvana viestinnän ja taiteen muotona unohdetaan usein. Tästä syystä animaatioiden vaikuttavuus ja katsojan medialukutaito ovat polttopisteessä vuoden 2016 Animatricksissa. Festivaali tarjoaa näytöskokonaisuuksia eri painotuksilla propagandan, mainosten ja yhteiskunnallisesti vaikuttavan animaation avulla. Yleisö voi muodostaa omia käsityksiään siitä mitä on animaatio, mihin se pystyy, mitä sillä voi tehdä ja mitä pitää tehdä.

Avajaiselokuva: Belladonna of Sadness
pe 22.4. klo 21.00 & su 24.4. klo 19.30

Eiichi Yamamoton ohjaama vuonna 1973 valmistunut Belladonna of Sadness on tarina nuoresta naisesta, joka on elänyt rankan elämän. Hän on myynyt sielunsa Saatanalle saadakseen tarvittavat voimat, jotta voisi johtaa kansan kapinaan, mutta traagisesti hänet poltetaan noitana roviolla. Tarina sijoittuu keskiaikaiseen Ranskaan, jolloin katolinen kristinunsko oli lakipisteessään ja feodaaliyhteiskunnan maaherrasta oli muodostunut itse jumalan henkilöitymä.

Belladonna of Sadness yhdistää liikkuvan ja liikkumattoman kuvan täydelliseksi visuaaliseksi ilotulitukseksi. Eläväinen vesiväriväritys täydentää animaatiojäljen kauneutta, heijastaen hyvin 1970-luvun japanilaisen animaation rikkautta, aikana ennen animelle tyypillisten tyylien vakiintumista.

Helsinki Cine Aasian kanssa yhteistyössä järjestettävissä näytöksissä yleisö palkitaan pitkän odotuksen jälkeen. Elokuvasta nähdään upeasti remasteroitu versio, jonka värit loistavat kirkkaampina kuin koskaan.

Momotaro’s sea eagles
la 22.4. klo 12.00 &
su 24.4. klo 18.00

Japanin perinteiseen kansantarustoon kuuluu kaikkien japanilaislasten tuntema satu vanhasta pariskunnasta, joka löytää jättipersikan sisältä poikalapsen. Tästä pojasta kasvaa urhea samurai Momotaro, joka taistelee paholaisia vastaan.

Tyynenmeren sodan aikana satu Persikkapojasta valjastettiin sotapropagandan aseeksi. Momotaro eläinapulaisineen taisteli paholaismaisia vihollisia vastaan Pearl Harborissa. Maailman söpöin sotapropaganda-ase oli syntynyt.

Vaikuttavat lyhytanimaatiot
pe 22.4. klo 19.30 & la 23.4. klo 18.00

Mieleen vaikuttavia viestejä valuu aivoihimme kaikista medioista. Niin hyödylliset kuin hyödyttömätkin viestit kilpailevat huomiostamme. Vaikuttavat lyhärit -näytökseen on käsin poimittu tärkeitä aiheita käsitteleviä sekä informatiivisia animaatioita. Haluamme esittää katsojille kysymyksen: miten näytökseen valikoidut animaatiot eroavat propagandasta?

Mainosanimaation helmet
la 23.4. klo 15.00 & su 24.4. klo 17.00

Vaikka animaatiota pidetään edelleen yleisesti vain lapsille suunnattuna viihteenä, käytetään sitä laajasti ja menestyksekkäästi myös mainoksissa. Animaation vahvuus on mahdollisuudessa teroittaa informaatio graafiselle tasolle ja tehdä se salakavalan viihdyttävästi. Hyvin suunniteltu animaatiohahmo säilyy mielessä pidempään kuin oikea näyttelijä ja siitä tulee luontevasti osa pakkaussuunnittelua, parhaimmillaan jopa osa popkulttuuria.

Mainosanimaation helmet -näytökseen on valikoitunut mainoksia, joiden animaatiotuotanto on huippuluokkaa, viimeisteltyä ja hyvin kirjoitettua. Näistä mainoksista muodostuu katsojalle takuuvarmasti monia mielipiteitä, koska hyvä animaatiomainos ihastuttaa tai vihastuttaa mieleenpainuvasti, oli mainostettavasta tuotteesta mitä mieltä tahansa.

Disney of Duivendrecht

la 23.4. klo 13.30 & su 24.4. klo 13.30 

Disney of Duivendrecht on dokumentti, joka tarjoaa harvinaisen henkilökuvan animaation suurmiehestä Joop Geesinkistä. Geesinkin 1940-luvulta 1970-luvulle johtama Geesink Studio tuotti satoja nukkeanimaatioita, voittaen yli 80 kansainvälistä palkintoa. Geesink oli suuresti ihailemansa Walt Disneyn kaltainen mies. Hänellä oli tiukkaa taloudellista tahtoa, suurta taiteellista kunnianhimoa ja karismaattisen johtajan kykyjä sekä lapsenomainen innostus maailmaa kohtaan.

Uudet kotimaiset ja Kansainväliset huiput
ANIMATRICKSIN ANIMAATIOKILPAILUT

Tänä vuonna Animatricksin kilpailuihin osallistui huikea määrä elokuvia: vastaanotimme yli 800 lyhytanimaatiota kaikista maailman kolkista. Olemme poimineet tästä suuresta määrästä yhteensä 32 lyhytelokuvaa Animatricksin kilpailunäytöksiin. Yhteistyössä Rovion kanssa palkitsemme yhden uuden kotimaisen sekä yhden kansainvälisen lyhytanimation rahapalkinnoilla.

Uudet Kotimaiset
 -näytökseen valitut elokuvat osoittavat, että Suomessa tehdään upeaa animaatiotaidetta. Tekijät valitsevat rohkeasti aiheensa ja usein myös uskaliaan tavan käsitellä sitä. Sen sijaan että aiheet pureskeltaisiin valmiiksi, luotetaan katsojien kykyyn muodostaa omat merkityksensä ja tulkintansa.

Kansainvälisen kilpailun näytöksissä tarinat ja aiheet ovat sekä samaistuttavan yleismaailmallisia että metaforien kautta ajankohtaisia. Näytöksiin on valikoitunut animaatioita, jotka käyttävät animaation moninaisia ilmaisukeinoja kekseliäästi ja tuoreesti. Näiden elokuvien takia Animatricks on olemassa.

Perinteisesti myös perheen pienimmille
MUKAVAA PUUHAA MUKSUILLE!

Animaatiopäivä Annantalolla
la 23.4. klo 11-15
Annantalo (Annankatu 30)
Ilmainen sisäänpääsy

Animatricks ja Annantalo tarjoavat kaikenikäisille lapsille ja lapsenmielisille mahdollisuuden tutustua animaation ihmeelliseen maailmaan!

Lauantaina 23. huhtikuuta Animatricks järjestää lasten työpajapäivän, jossa osallistujat pääsevät kokeilemaan animaation eri osa-alueita ja tutustumaan animaatioiden jännittäviin keinoihin tekemisen kautta.
Pajoja vetämässä ovat mm. Napa Flipbooks, Kulttuurikeskus Vernissa ja Sirkus Magenta. Lisäksi ohjelmassa on livedubbausnäytös, jonka tähtinä toimivat viime vuonna Animatricksin lastennäytöksessä mainetta niittäneet hurmaavat Laulava jääkarhu ja Röhkivä valas.

Tapaa Paavo Pesusieni!
ma 25.4., klo 19-20
Annantalo (Annankatu 30)
K- 9, englanti suomenkielen tulkkauksella
Ilmainen sisäänpääsy

Animatricks ja Finnanimation kutsuvat iloisin mielin lapset ja lapsenmieliset tapaamaan Paavo Pesusienen käsikirjoittajan Eric Shaw’n. Tule esittämään kaikki kysymyksesi Paavo Pesusienestä ja muista merenpohjan asukeista!

Pelejä sekä rakastettu animaattoreiden taisto
OLEELLISTA OHEISOHJELMAA

Animaattoreiden taisto
la 23.4. klo 21-02
Dubrovnik (Eerikinkatu 11)
Liput: 8 €

Suomen jännittävin liveanimoinnin kilpailu tulee taas! Lauantaina 23. huhtikuuta järjestettävään animaattoreiden taistoon osallistuvat joukkueet toteuttavat lyhytanimaatiot Dubrovnikin lavalla, huutavan yleisön edessä ja täysin ilman esivalmisteluja.
Aikaa animaation valmistamiseen on aivan liian vähän ja materiaalit ovat kelvottomia. Kaiken lisäksi juontaja lisää kierroksia kasaamalla animaattoreille niin sosiaalisia kuin taiteellisiakin paineita. Mikäli tästä skabasta selviää voittajana, on joukkueelle luvassa ikuista mainetta ja kunniaa.

Suomen hitain räppäri ja spoken word -artisti Dxxxa D luo taiston vaatimaa tunnelmaa DJ-setillään kilpailun aikana ja liikuttaa klubikansaa vielä sen jälkeenkin! Illan juontajana toimii itse Petri Koikkalainen.

Pala pelit – pelianimaation parhaimmistoa
Dubrovnik (Eerikinkatu 11)
la 23.4. klo 16.30
Näytös on ilmainen

Animatricks tarjoaa yleisölle mahdollisuuden katsoa parhaimpia pelianimaatioita ilmaiseksi Dubrovnikin puolella. Eroaako näytöksen animaatiot festivaalin muista animaatioista?

Lähde: Animatricks Animation Festival