STOP THE PRESS!

Taideaarteita maailmalta: Teatro alla Scala (Teatro alla Scala – The Temple of Wonders)

Teatro alla Scala – The Temple of WondersArvio: 3/5

Kun puhutaan yhdestä maailman tunnetuimmasta oopperatalosta ja italialaisen oopperan tyyssijasta, Il Teatro alla Scalan (usein vain La Scala) nimi nousee ensimmäisenä kaikkien huulille. Tämä vuonna 1778 avattu oopperatalo on kokenut hyvinkin dramaattisia tilanteita aina tulipaloista toisen maailmasodan aikaisiin pommituksiin. Lisäksi talossa on koettu suuria tunteita suurten artistien tulkitsemana ja pidetty isoja juhlia arvovaltaisen yleisön ollessa paikalla. ”Teatro alla Scala – The Temple of Wonders” vie katsojat tutustumaan tämän ainutlaatuisen talon historiaan, ja se tunnetusti on täynnä erilaisia tarinoita.

Tässä puolentoista tunnin dokumentissa tutustutaan talon lisäksi myös milanolaisiin, joille La Scala on muutakin kuin pelkkä oopperatalo. Se on suoranainen kulttuuripyhättö, joka saa heidän tunteensa välillä kovastikin kuumenemaan. Dokumentin alussa tutustutaan talon historiaan yleisesti, ja siitä päästään sujuvasti itse asiaan, musiikkiin. Monet tunnetut italialaissäveltäjät kävivät aikoinaan esittelemässä uusia teoksiaan juuri täällä. Tosin välillä he joutuivat tottumaan talon jopa erikoisiin tapoihin. Esimerkiksi Giuseppe Verdi sai suoranaiset sätkyt, kun hän sai tietää, että hänen teostaan oli hivenen muunneltu.

Säveltäjien jälkeen isoiksi tähdiksi muodostuivat kapellimestarit. La Scalan orkesteria ovat vakituisesti johtaneet sellaiset kuuluisat kapelimestarit kuin Arturo Toscanini, Carlo Maria Giuliani ja Claudio Abbado. Mainittakoon tunnetuimmista vierailijoista Herbert von Karajan ja Leonid Bernstein. Useille maailmanluokan laulajille talo on tullut tunnetuksi sekä hyvässä että pahassa. Kuten aiemmin totesin, milanolaisten tunteet saattoivat kuumentua, jos jokin meni pieleen. Sen moni maailmankuulu taiteilija sai huomata, jos yleisö ei lämmennyt heidän suorituksilleen. Tällä lavalla ovat vierailleet uransa monessa vaiheessa sellaiset taiteilijat kuin José Carreras, Placido Domingo, Maria Callas, Montserrat Caballé ja Luciano Pavarotti.

Vaikka dokumentti painottuu oopperaan, niin pienen siivun saa myös talossa nähtävä baletti. Oikeastaan tämän osion tärkein osuus on se, kun venäläinen huipputanssija Rudolf Nurejev neuvoo nuorta naistanssijaa hänen versiossaan Joutsenlammesta.

Tällä dokumentilla on yksi suuri ongelma: liian paljon asiaa, liian vähän aikaa. Tuntuu siltä, että tekijät ovat halunneet antaa laajamittaisen kuvan talosta. Hyvä idea, mutta tässä tapauksessa tarinat pääsevät rönsyilemään kuin italialainen spagetti mamman padassa. Siksi katsomiskokemus oli pikkuisen ”hypähteleväistä”, mutta toisaalta sehän hyvin kertoo tekijöiden italialaisesta intohimoisesta rakkaudesta tuon talon historiaan. Parasta antia historian lisäksi ovat talossa työskennelleiden haastattelut, joissa he muistelevat paikkaan liittyviä asioita. Joka tapauksessa hyvän kuvan La Scalasta kuitenkin saa, vaikka hivenen olisin selkeyttä tarinankerrontaan kaivannut.

Tämä dokumentti on italiankielinen, mutta sisältää englanninkielisen tekstityksen.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s Copyright by Nexo Digital, 2015

Traileri: