STOP THE PRESS!

Juho Kuosmasen Hymyilevä mies -elokuva saa maailmanensi-iltansa Cannesin elokuvajuhlilla

Elokuva esitetään arvostetussa Un Certain Regard -kilpasarjassa osana 69. kertaa järjestettävän festivaalin virallista ohjelmistoa

Juho Kuosmasen ohjaama Hymyilevä mies saa maailmanensi-iltansa Cannesin elokuvajuhlilla toukokuussa. Elokuva esitetään arvostetussa Un Certain Regard -kilpasarjassa osana 69. kertaa järjestettävän festivaalin virallista ohjelmistoa. Sarjaa pidetään festivaalin toiseksi tärkeimpänä esityssarjana heti pääkilpasarjan jälkeen. Un Certain Regard -sarjan pääpalkintojen lisäksi elokuva kisaa myös festivaalin esikoisohjauksille tarkoitetusta Caméra d’Or -palkinnosta. Festivaali järjestetään tänä vuonna 11.–22. toukokuuta.

Hymyilevä mies on tositapahtumien innoittama elokuva Olli Mäestä, joka otteli ensimmäisenä suomalaisena nyrkkeilyn maailmanmestaruudesta Helsingin Olympiastadionilla vuonna 1962. Hän hävisi ottelun tyrmäyksellä toisessa erässä täyden olympiastadionin edessä. Mäen mukaan se oli kuitenkin hänen elämänsä onnellisin päivä.

Hymyilevä mies on Kuosmasen ensimmäinen pitkän elokuvan ohjaustyö. Elokuvan pääosissa nähdään Jarkko Lahti (Olli Mäki), Oona Airola (Ollin naisystävä Raija Jänkä) ja Eero Milonoff (legendaarinen nyrkkeilijä ja promoottori Elis Ask). Elokuvan käsikirjoitus on Kuosmasen ja Mikko Myllylahden käsialaa, ja sen on tuottanut Jussi Rantamäki Elokuvayhtiö Aamusta. Mustavalkoisen elokuvan 16mm:n filmille on kuvannut J-P Passi.

Myös Kuosmasen aiempia elokuvia on nähty Cannesin virallisessa ohjelmistossa. Taulukauppiaat voitti pääpalkinnon festivaalin Cinéfondation-esityssarjassa vuonna 2010, ja kaksi vuotta aiemmin lyhytelokuva Kestomerkitsijät  tuli samassa esityssarjassa kisan kolmanneksi. Kuosmanen on Un Certain Regard -sarjaan pääsystä mieluissaan:

”Hymyilevä mies kertoo paitsi rakkauden löytämisestä, myös epäonnistumisen pelosta ja menestymisen pakosta, ja näiden samojen tunteiden kanssa painiskelin myös tätä elokuvaa tehdessäni. Nyt elokuvan valmistuttua olo on helpottunut, vaikka toki maailman merkittävimmän elokuvafestivaalin kilpasarjaan pääsy luo taas uudenlaisia odotuksia. Olli Mäkeä lainatakseni “otellaan ja katellaan miten käy”.”

Elokuvan kansainvälistä myyntiä hoitaa Les Films du Losange, joka on yksi eurooppalaisten taide-elokuvien maineikkaimpia tuotanto- ja myyntiyhtiöitä. Éric Rohmerin ja Barbet Schroederin vuonna 1962 perustama yhtiö edustaa Kuosmasen elokuvan lisäksi muun muassa Cannesissakin palkitun Michael Haneken sekä Lars von Trierin ja Olivier Assayasin elokuvia.

Hymyilevä mies tulee valtakunnalliseen elokuvateatterilevitykseen Suomessa B-Plan Distributionin toimesta 2. syyskuuta. Teatterilevitystä edeltää Suomen virallinen ensiesitys Kokkolassa 20. elokuuta. Suomen lisäksi Hymyilevä mies tulee elokuvateatterilevitykseen myös ainakin Saksassa, Ranskassa ja Tanskassa.

Hymyilevä mies
englanninkielinen nimi: The Happiest Day in the Life of Olli Mäki
96min, 2016, Suomi–Saksa–Ruotsi
Ohjaaja: Juho Kuosmanen
Käsikirjoittajat: Mikko Myllylahti, Juho Kuosmanen
Kuvaaja: J-P Passi
Lavastaja: Kari Kankaanpää
Leikkaaja: Jussi Rautaniemi
Äänisuunnittelija: Pietu Korhonen
Pukusuunnittelija: Sari Suominen
Maskeeraussuunnittelija: Salla Kaarina Yli-Luopa
Tuottaja: Jussi Rantamäki, Elokuvayhtiö Aamu
Yhteistuottajat: Sol Bondy ja Jamila Wenske / One Two Films, Nicklas Wickström Nicastro / Tre Vänner, Simon Perry ja Katarina Krave / Film i Väst