STOP THE PRESS!

Aku Louhimiehen uuden Tuntematon sotilas -elokuvan ensimmäiset näyttelijät valittu

Aku Louhimiehen Tuntematon sotilas -elokuvan näyttelijöistä on valittu yhdeksän elokuvan keskeisimpien roolien esittäjää. Rakastetun alikersantti Rokan roolin tekee kansainvälisestikin palkittu näyttelijä Eero Aho. Ensi-iltansa 27.10.2017 saavan elokuvan kuvaukset alkavat kesäkuun alussa Kotka-Haminan seudulla ja Karjalan prikaatissa Vekaranjärvellä.

Louhimiehen elokuva perustuu suomalaisille tutun Tuntematon sotilas -teoksen lisäksi Väinö Linnan alkuperäisteokseen Sotaromaaniin. Elokuvan tuotanto on edennyt Vekaranjärvellä järjestettäviin harjoitusleireihin ja testikuvauksiin, joissa näyttelijät tutustuvat paitsi rooleihinsa myös jatkosodan aikaisiin olosuhteisiin.

Eero Ahon lisäksi Tuntemattoman sotilaan unohtumattomia hahmoja tulkitsemassa nähdään Jussi Vatanen vänrikki Koskelana, Johannes Holopainen vänrikki Kariluotona, Aku Hirviniemi alikersantti Hietasena ja Juho Milonoff sotamies Honkajokena. Sotamies Rahikaisen roolin tekee Andrei Alén, alikersantti Lahtisen Joonas Saartamo, sotamies Vanhalan Hannes Suominen ja Suden ”Suen tassun” Arttu Kapulainen.

–Sain juuri ne ammattilaiset, jotka näihin rooleihin halusinkin. Näyttelijöiden into on kova, vaikka kaikki tietävät, että edessä on rankka ja vaativa projekti, Aku Louhimies kertoo.

Lisää roolitusuutisia on luvassa ennen kesäkuun kuvausjakson alkua. Vielä on miehittämättä monia tärkeitä niin isoja kuin pieniäkin rooleja.

–Pyrimme realismiin ja historian kuvauksen tarkkuuteen. Tästä porukasta luodaan todellinen joukkue – näyttelijät kantavat kokonaisuudesta suuren vastuun. Kuntoa on kohotettu, Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen harjoitusleirit on käyty ja sotilaselämään tutustuttu sekä maastossa että kasarmilla. Kuvausten ajan keskeiset näyttelijät asuvat metsässä teltoissa, pitävät huolta varusteistaan ja syövät varusmiesten tapaan Leijona Cateringin muonaa. Uskon, että tämä heittäytyminen tulee näkymään myös valmiissa elokuvassa, Louhimies jatkaa.

Mukana uusia yhteistyökumppaneita 

Louhimiehen Tuntematon sotilas on yli seitsemän miljoonan euron kokonaisbudjetillaan yksi Suomen kaikkien aikojen mittavimmista elokuvahankkeista, jonka toteutumisen mahdollistaa laaja joukko sijoittajia, tukijoita ja yhteistyökumppaneita. Kumppanivahvuuteen ovat kevättalven aikana liittyneet muun muassa muassa Valio ja VR.

–Tunnen suurta ylpeyttä saadessani ohjata tämän teoksen satavuotiselle Suomelle osana ainutlaatuista joukkoa. Koko hanketta vie eteenpäin vahva yhdessä tekeminen. Yhteistyökumppanien ja tukijoiden rooli on merkittävä. Näin isoja avauksia tehdään aina yhteistyöllä – samalla tavalla tulisi rakentaa myös tulevaisuuden Suomea, Aku Louhimies lisää.

Myös elokuvan tuotantoyhtiötä hallituksen puheenjohtajan roolissa luotsaava Heikki Rotko iloitsee Tuntematon sotilas -elokuvan kansainvälisestä kiinnostuksesta ja laajasta kumppaniverkostosta.

–Tuntematon sotilas tarjoaa ainutlaatuisen alustan vaikuttavalle yhteistyölle. Rakennamme elämystä joka parhaimmillaan tavoittaa jokaisen suomalaisen. Myös kansainvälinen kiinnostus on ollut suurta. Akun Irlannin yleisradioyhtiö RTÉ:lle ohjaama Rebellion on avannut ovia neuvotteluihin kansainvälisestä levityksestä ja erityisesti elokuvan pohjalta tuotettava neliosainen tv-sarja kiinnostaa maailmalla. Pohjoismaisella draamalla on kova maine, Rotko sanoo

Tuntematon sotilas -elokuva on osa Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuoden ohjelmaa. Elokuvan pääyhteistyökumppaneita ovat Veikkaus, LähiTapiola ja Valio. Lisäksi Veikkauksen voittovaroista tuetaan hanketta Suomen Elokuvasäätiön kautta. Tuntemattoman sotilaan avainkumppaneihin kuuluvat muun muassa Puolustusvoimat. Elokuvan rahoittajia ovat Jenny ja Antti Wihurin rahasto ja joukko yksityisiä sijoittajia, joihin kuuluu muun muassa Supercellin perustajajäsenet. Tuntemattoman sotilaan vaikuttavuusohjelmaa tukee Saastamoisen säätiö. Elokuvan televisio-oikeudet on varannut Yleisradio ja elokuvan levittää Suomessa SF Film Finland Oy.

Lue lisää: www.tuntematonsotilas2017.fi
Keskustele aiheesta: #tuntematon2017

 

 

**Väinö Linna: Tuntematon sotilas
uusi englanninkielinen käännös ilmestyi 2015

Tuntematon sotilas on Väinö Linnan vuonna 1954 ilmestynyt, jatkosodan tapahtumia kuvaava romaani, jonka sensuroimaton versio Sotaromaani julkaistiin vuonna 2000. Kirjasta on tehty aiemmin kaksi filmatisointia, Edvin Laineen ohjaus vuodelta 1955 ja Rauni Mollbergin vuodelta 1985, jotka molemmat ovat nousseet aikakautensa katsotuimmiksi elokuviksi. Tuntematon sotilas on käännetty 23 kielelle ja viime vuonna teoksesta ilmestyi uusi englanninkielinen käännös.

**Aku Louhimies

Aku Louhimies on ikäpolvensa arvostetuimpia suomalaisia elokuvaohjaajia ja -käsikirjoittajia. Louhimies on voittanut lukuisia kansainvälisiä ja kansallisia palkintoja. Viimeisimpien kotimaisten elokuviensa, 8-pallon (2013) ja Vuosaaren (2011) jälkeen Louhimies on ohjannut ensimmäisen suuren kansainvälisen tuotantonsa Irlannin yleisradion tuottaman viisiosaisen, Irlannin itsenäistymisen alkuvaiheita kuvaavan historiallisen sarjan Rebellion. Sarja esitettiin Irlannissa ja USA:ssa keväällä 2016, jolloin on tullut kuluneeksi 100 vuotta Dublinin pääsiäiskapinasta.

**Elokuvaosakeyhtiö Suomi 2017 Oy

Elokuvaosakeyhtiö Suomi 2017 Oy on Aku Louhimiehen Tuntematon sotilas -elokuvaa varten perustettu tuotantoyhtiö. Yhtiön hallituksen puheenjohtaja on media-alan vaikuttaja Heikki Rotko, ja hallituksen muut jäsenet ovat Kaiho Republicin toimitusjohtaja, elokuvatuottaja Liisa Penttilä-Asikainen ja Live Nation Finlandin kehitysjohtaja Kaarina Gould. Toimitusjohtajana toimii tuottaja Mikko Tenhunen.

**Aku Louhimies: Tuntematon sotilas

Tuotanto: Elokuvaosakeyhtiö Suomi 2017 Oy, Mikko Tenhunen ja Aku Louhimies
Ohjaus: Aku Louhimies
Käsikirjoitus: Jari Olavi Rantala ja Aku Louhimies
Ensi-ilta: 27.10.2017