STOP THE PRESS!

Nuori Zlatan (Den unge Zlatan)

Nuori ZlatanOhjaus: Fredrik Gertten, Magnus Gertten 
Mukana: Zlatan Ibrahimović, Mido, Andy van der Meyde, Fabio Capello, Jari Litmanen, Ronald Koeman, Leo Beenhakker, Marco van Basten, Patrik Eriksson-Ohlsson jne…
Arvio: 2,5/5

Jalkapalloa aktiivisesti seuraavalle yleisölle ruotsalaispelaaja Zlatan Ibrahimovićin nimi on varsin tuttu. Tämä Malmöstä kotoisin oleva 35-vuotias kaveri on yksi maansa värikkäimmistä persoonallisuuksista lajissaan. Temperamenttisuus ja omapäisyys eivät ole jättäneet ketään kylmäksi, olipa kyse sitten vastustajista, seurakavereista tai joukkuejohdosta. Dokumenttielokuvista tunnetut veljekset Magnus ja Fredrik Gertten ovat seuranneet Rosengårdin kaupunginosan kasvatin kivikkoista nousua eurooppalaisen ammattijalkapallon huipulle.

2000-luvun alussa 18-vuotias köyhissä oloissa kasvanut lahjakas nuorukainen pääsee pelaamaan Malmö FF:n edustusjoukkueeseen. Jo tässä vaiheessa käy kaikille selväksi, että hänen tiensä elämässä ja kentällä on hänen omansa, eikä kukaan voi häntä määrätä. Kauan hänen ei tarvitse pelata kotimaan kamaralla, sillä parikymppisenä hän on jo allekirjoittanut rahakkaan sopimuksen maineikkaan amsterdamilaisen seuran Ajaxin kanssa. Helppoa ei tule olemaan rahakenttien alkutaivalkaan, sillä joukkuepelaajana Zlatan ei anna sellaista panosta, jota joukkueen johto rahan vastineeksi kaipaisi. Eikä hänen pelityylinsä riemastuta kaikkia joukkuetovereita.

Vuosikymmenien aikana useista jalkapalloilijoista on tehty omanlaisiaan dokumenttielokuvia. Jokaisessa on pyritty löytämään jotain uutta tästä urheilijasta joko lajin kautta tai ihmisenä. Lopputulokset ovat olleet hyvinkin vaihtelevia, joten annetaan ruotsalaisveljesten dokumentille mahdollisuus näyttää, kuinka heiltä tämä homma sujuu. Parasta elokuvassa on, että aiheeseen on paneuduttu täysillä. Kamerat ovat saaneet vuosien ajan kuvata kotioloista aina pukukoppiin saakka. Monia miehen toimintaa läheltä seuranneita on haastateltu ja kyllä mies itsekin avoimesti kertoo omista kokemuksistaan, mutta jokin tästä tuntuu silti puuttuvan: vanhemmat. Heidän osuutensa dokumentissa on hyvinkin olematon. Olisi ollut kiinnostavaa kuulla heidänkin näkökantojaan pojastaan ja hänen kehityksestään huippupelaajaksi. Suomalaista katsojaa lämmittää varmasti se, että mukaan on mahtunut myös itse Jari Litmanen. Hän ehti pelata jonkin aikaa Ajaxissa Zlatanin kanssa, jona aikana nuori sankari oppi tältä oikeanlaista suhtautumista joukkuepelaamiseen.

Vaikka Nuori Zlatan onkin kaikin puolin sujuvasti toteutettu dokumentti, niin yksipuolisen kuvan se antaa kaverista ihmisenä. Kuten aiemmin totesin, usein urheilijaa tällaisissa teoksissa arvioidaan, tai hänestä kerrotaan vain urheilulajinsa kautta – siksi kentän ulkopuolinen minä jää varjoon. Toki sitä on pyritty tuomaan esille tässäkin, mutta hyvin pintaraapaisuksi se kuitenkin jää. Hyvä yritys, keskinkertainen lopputulos.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s Copyright by SF Studios, 2016

Traileri: