STOP THE PRESS!

Laulu

LauluOhjaus ja käsikirjoitus: Selma Vilhunen
Tuotanto: Elli Toivoniemi
Pääosissa: Jussi Huovinen, Hanneriina Moisseinen, Sólveig Thoroddsen
Arvio: 3,5/5

Selma Vilhusen (mm. Suomen Oscar-ehdokkaanakin ollut Pitääkö mun kaikki hoitaa?, 2012) käsikirjoittama ja ohjaama dokumentti Laulu (2014) kertoo yhdeksänkymppisestä runonlaulajasta, Jussi Huovisesta, ja hänen oppilaakseen tulevasta kuvataiteilijasta, Hanneriina Moisseisesta. Huovinen elelee Kainuussa, Venäjän rajan tuntumassa ja vaimonsa kuoltua Hietajärven kylän ainoana asukkaana. Moisseinen kuuntelee ja opettelee kalevalaisesta perinteestä kumpuavaa laulua. Samalla hän suunnittelee sarjakuvaromaania lapsuudestaan ja kadonneesta isästään. Hietajärvellä piipahtaa myös Moisseisen islantilainen ystävä, Sólveig Thoroddsen, joka tuo oman lisänsä lauluperinteeseen.

Laulu kertoo laulun – ja yleensäkin taiteen – voimasta: runolaulu on tapa käsitellä vaikeita asioita ja suuria tunteita, ottaa maailma haltuun. Huovinen toipuilee vaimonsa kuolemasta, Moisseinen alkaa ymmärtää isänsä katoamista ja sen vaikutusta lapsuuteensa. Perinne siirtyy kauniin vuorovaikutteisesti sukupolvelta toiselle. Kun vielä pappa on kiva ja tytöt ovat kivoja, on tuloksena kiva ja lämmintunnelmainen elokuva.

Hyvissä ja elokuvaa mainiosti komppaavissa ekstroissa Pauli Hanhiniemi kumppaneineen esittää pari laulua, Huovinen esiintyy myös ja kertoo tarinoita ja muistoja. Moisseinen ja Thoroddsen laulavat ja soittavat islantilaisella kiviharpulla. Lisäksi DVD:n mukana tulee vihkonen, jossa on tietoa runolaulusta sekä laulujen sanoja.

Vesa Skaffari for smackthejack

Photo’s Copyright by Tuffi Films Oy, 2015

Traileri: