STOP THE PRESS!

Love

LoveOhjaus ja käsikirjoitus: Gaspar Noé
Tuotanto: Brahim Chioua, Vincent Maraval, Gaspar Noé, Rodrigo Teixeira, Edouard Weil
Pääosissa: Aomi Muyock, Karl Glusman, Klara Kristin, Gaspar Noé
Arvio: 2,5/5

Gaspar Noén (mm. vimmainen Yksin kaikkia vastaan, 1998) käsikirjoittama ja ohjaama Love (2015) kertoo vaimoonsa, lapseensa ja elämäänsä yleensäkin tympääntyneestä Murphystä (Karl Glusman). Eräänä päivänä Murphyn entisen tyttöystävän, Electran (Aomi Muyock) äiti soittaa ja kertoo tyttärensä kadonneen. Tämä saa tuolloin Pariisissa elokuvaa opiskelleen amerikkalaisen Murphyn muistelemaan menneitä, jolloin Murphy tuli onnettomuudekseen tutustuttaneeksi suuren rakkautensa vähän oudompaan seksiin ja huumeisiin.

Eräällä tasolla Love kertoo miehen havahtumisesta tajuamaan, että hän on täydellinen luuseri; katsojalle asia selviää jo parissa minuutissa, joten sikäli elokuva on aika turha. Aika turhaa on myös eksplisiittinen seksin kuvaus: porno nyt vain on tylsää. Raskaaksi käy myös Noén kai postmoderniksi kutsuttava nokkelointi: ohjaaja esimerkiksi esiintyy itse Noe-nimisenä niljakkaana taidegalleristina, ja Murphyn pojan nimi on Gaspar. Hassuahan moinen on sinänsä, mutta jotenkin tulee tunne, ettei Noé usko itsekään elokuvaansa.

Toisaalta Love tavoittaa melko hyvin niitä tuntoja, kun ollaan nuoria ja vähän hulluja ja kaikenlaista pitää kokeilla vaikka sitten päätä seinään hakkaamalla. Joillakin homma sitten menee yli, ja he löytämisen sijasta kadottavat itsensä. Yllättävä vertailukohta löytyy Kubrickilta: Eyes Wide Shut käsittelee vähän samankaltaisia teemoja. Ja paremmin kuin Noé.

Ekstrana pelkkä kuvagalleria.

Vesa Skaffari for smackthejack

Photo’s Copyright by Oy Future Film Ab, 2016

Traileri: