STOP THE PRESS!

Lost River

Lost RiverOhjaus ja käsikirjoitus: Ryan Gosling
Tuotanto: Ryan Gosling, David Lancaster, Michel Litvak, Mark Platt, Adam Siegel
Pääosissa: Christina Hendricks, Saorsie Ronan, Iain De Caestecker, Matt Smith, Eva Mendes, Ben Mendelsohn
Arvio: 4/5

Lost River (2014) on paremmin näyttelijänä tunnetun Ryan Goslingin käsikirjoittama ja osin tuottama esikoisohjaus. Laman kourissa kamppaileva ja pankkiväen kuiviin kuppaama kaupunki Lost River autioituu kovaa kyytiä. Nuori Bones (Iain De Caestecker) hankkii nihkeää elantoaan myymällä autioituneista taloista repimiään kupariputkia. Samalla apajalla on kuitenkin psykopaatti Bully (Matt Smith), eikä Bonesin elinajanodotteella myönnetä henkivakuutusta. Pankinjohtaja (Ben Mendelsohn) pakottaa Bonesin äidin, Billyn (Christina Hendricks), maksamaan asuntolainansa korkoja esiintymällä irvokkaassa Grand Guignol –tyyppisessä varieteeteatterissa. Vähän kaikille alkaa riittää.

Lost River on monella tavalla tyypillinen esikoisohjaus, vaikka Gosling on tietysti näyttelijänä ollut alalla jo parikymmentä vuotta. Elokuva on täyteen ahdettu symboliikkaa, myyttejä ja kuvia, joista vain ei voi päästää irti; kill your darlings. Outo meno muistuttaa Lynchin Blue Velvetiä, visuaalisesti, musiikillisestikin, mennään myös Nicolas Winding Refnin elokuvissa (Drive, Only God Forgives), joissa Gosling on tehnyt hyvää työtä näyttelijänä. Lopunaikojen lohduttomat ja irvokkaat tunnelmat muistuttavat Philip Ridleyn The Reflecting Skin – Lapsuuden loppu –elokuvaa. Ilmestyskirja. Nyt:kin on katsottu.

Mikään ei synny tyhjästä, eikä yllä oleva tarkoita, että Gosling olisi mitenkään matkinut mitään. Päinvastoin, hän tekee omannäköisensä, vaikuttavan elokuvan pienen ihmisen hädästä, viattomuuden lopusta ja viimeksi voimasta jaksaa. Lost River ei ole täydellinen, mutta toivottavasti Gosling jatkaa ohjaajan uralla.

Vesa Skaffari for smackthejack

Photo’s Copyright by Scanbox Entertainment Denmark A/S, 2014

Traileri: