STOP THE PRESS!

Taideaarteita maailmalta: Goya (Goya: Visions of Flesh and Blood)

GoyaTuotanto: Seventh Arts Production
Arvio: 3,5/5

Kun puhutaan espanjalaistaiteilija Francesco de Goyan (s. 1746 – k. 1828) tuotannosta, nousevat hänen tummasävytteisen synkät teoksensa ensimmäisenä esille. Tuore dokumentti ”Goya: Visions of Flesh and Blood” osoittaa kuitenkin miehen olleen hyvinkin monipuolinen taiteilija. Hän oli myös taidegraafikko ja kaivertaja, mutta dokumentissa pysytellään tiukasti maalauksissa.

Taideaarteita maailmalta: Goya pohjautuu Lontoon National Gallery -taidemuseossa viime vuonna järjestettyyn Goya-taidenäyttelyyn, johon oli kerätty laajamittainen kokoelma herran teoksia. Vaikka Goya olikin nuorempana tehnyt erilaisia maalaustöitä, niin vakavammin hänet otettiin vasta nelikymppisenä kun hän pääsi yhdeksi Kaarle III:n hovimaalariksi. Aikaa myöten hänestä tuli hyvin arvostettu ja haluttu maalari, joka teki muillekin teoksia. Maan ylimystö tilasi häneltä muotokuvia, joista hänet ensisijaisesti tunnettiin. Lisäksi uskonnolliset teokset olivat usein hänen tilauslistallaan. Vakavan sairauden johdosta Goya kuuroutui. Tätä voidaan pitää hänen uransa toisena käännekohtana, sillä iloisuus katosi ja synkät elementit tulivat maalauksissa enemmän esille. Varsinkin vanhetessaan Goya sairasteli usein ja hänen aiheensa synkkenivät entisestään.

Vaikka ”Goya: Visions of Flesh and Blood” on lähtökohtaisesti taidenäyttelyfilmatisointi, kyseessä on enemmänkin henkilökuva taiteilijasta itsestään. Siinä yhdistyvät erinomaisella tavalla näyttelyn visuaaliset puolet ja elokuvallinen kerrontatapa. Tekijät ovat haastatelleet mm. National Galleryn sekä espanjalaisten taidemuseoiden asiantuntijoita. Kun mukaan sekoitetaan Goyan kirjeistä dramatisoituja, näyttelijän tulkitsemia taiteilijan ajatelmia, saadaan kokonaisuudesta kiehtovalla tavalla kiinnostava. Varsinkin niille, joille herra ja hänen teoksensa ovat tuntemattomia dokumentti tarjoaa erinomaisen pohjustuksen. Ainoa miinuspuoli on se, että mukaan on haalittu kaksi nykytaiteilijaa, joiden mukanaolo esityksessä jää vähän epäselväksi. Muuten Taideaarteita maailmalta: Goya on hyvinkin asiantuntevasti, vaan ei tylsästi, toteutettu henkilökuva.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s Copyright by Exhibition On Screen 2016

Traileri: