STOP THE PRESS!

The Forgotten – unohdetut

The Forgotten - unohdetutOhjaus: Joseph Ruben
Käsikirjoitus: Geoger Di Pego
Tuotanto: Bruce Cohen, Dan Jinks, Joe Roth
Pääosissa: Julianne Moore, Dominic West, Gary Sinise
Arvio: 4/5

Ohjaaja Joseph Ruben ei koskaan ole ollut mikään suurten tuotantojen mies. Päinvastoin. Hän aloitti uransa jo 70-luvun alkupuolella suhteellisen vaatimattomilla elokuvilla, kunnes 80-luvun puolessa välissä hän sai Hollywoodin pomojen huomion ohjaamalla elokuvan ”Isäpuoli”. Tämä kulttimaineeseen noussut kauhutrilleri julkaistiin myös Suomessa lähinnä videolla ja muistaakseni vieläpä leikattuna. Hänen uransa ehkä suurin kohokohta koettiin 90-luvun alussa, jolloin hän ohjasi trillerin ”Vihollinen vuoteessani”, jonka pääosassa nähtiin vuotta aiemmin ”Pretty Womanilla” menestykseen kavunnut Julia Roberts. Viime vuosina menestys on ollut suhteellisen vaatimatonta, ja edellinenkin ohjaustyö ”Paluu paratiisiin” oli taloudellisesti pannukakku. Nyt, kun jo kuusi vuotta on kulunut edellisestä ohjaustyöstä, herra on palannut uuden elokuvan kanssa. Tällä kertaa kyseessä on sci-fi-trilleri ”The Forgotten – unohdetut”, jonka pääosassa nähdään aina loistelias Julianne Moore.

Mooren esittämä Telly Paretta on nainen, joka on menettänyt vuotta aiemmin pienen poikansa hämäräperäisessä lento-onnettomuudessa. Jostain syystä kukaan ei ole asiaa juurikaan tutkinut, vaan monet ovat unohtaneet lastensa menetyksen. Ainoastaan Tellyllä on muistikuvia pojastaan Samistä, mutta miehellään Jimillä (Anthony Edwards) puolestaan ei. Hänen mukaansa heillä ei ole koskaan ollutkaan lasta, vaan pitää asiaa lähinnä Tellyn mielikuvituksen tuotteena. Ahdistukseen Telly saa apua psykiatriltaan tri Muncelta (Gary Sinise), joka tosin toteaa Tellyn kärsivän vakavista harhoista. Tätä Telly ei tietenkään itse usko, vaan lähtee etsimään totuutta, mutta huomaakin pian, että kaikki, jotka häneen uskovat katoavat oudolla tavalla.

Elokuvan nähtyäni tuli mieleeni ajatus, että tämähän oli kuin X-filesin yksi pidemmistä jaksoista, joissa tarinaa vietiin eteenpäin suhteellisen uskottavasti, mutta silti sci-fi aineksilla ryydittäen. Eikä se paha asia ole ollenkaan, sillä tarina on toimiva pienistä ”bugeistaan” huolimatta, ja jännitystä riittää. Elokuva on kuin tehty Julianne Moorelle, sillä lähes kaikki muut hahmot jäävät hyvin etäisiksi, paitsi Dominic Westin esittämä Ash Correll. Moore hoitaa äidin roolin erinomaisesti ja tuo erinomaisella tavalla tähän kolkkoon tarinaan äidin pelkoa, toivoa ja ahdistusta. ”Unohdetut” on aidosti X-files henkinen trilleri, joka saa katsojan niskakarvat pystyyn.

Jukka L.Savolainen for smackthejack

Photo’s Copyright by Sony Pictures / Revolution Studios, 2004

Traileri: