STOP THE PRESS!

Nälkämaan Sampo

Nälkämaan sampoOhjaus, käsikirjoitus ja tuotanto: Mika Koskinen
Mukana mm. Jari Natunen, Stephen Fraser, Antti Lankinen, Hannu Hyvönen, Raili Eskelinen, Reino Rönkkö, Leo Schroderus, Sauli Niinistö, Pertti Pekkala, Alexander Stubb, Jan Vapaavuori, Pekka Perä, Markus Pirttijoki, Matti Vanhanen, Tarja Halonen, Mauri Pekkarinen, Jussi Kinnunen, Miika Miettinen, Jason Marshall
Arvio: 3/5

Dokumentaristi Mika Koskinen on tarttunut aiheeseen, joka ei taatusti jätä ketään kylmäksi – tai ainakin jokaisella on jonkinlainen mielipide asiasta. Kyse on Talvivaarasta, tuosta isoja uutisotsikoita saaneesta kaivoksesta, jonka tilanteet ovat saaneet mitä erikoisempia käänteitä. Aiheesta on tehty jo parikin elokuvaa, mutta onhan aihe sen verran laaja, että erilaiset näkökulmat ovat toki tervetulleita.

Reilusti yli puolitoistatuntisen dokumentin tapahtumat sijoittuvat vuodesta 2010 aina vuoteen 2015 asti. Koskinen vie työryhmänsä kanssa katsojat suoraan tapahtumapaikoille: kaivokselle, asukas- ja lehdistötilaisuuksiin, sijoittajatapahtumiin ja tilanteisiin, joissa otetaan lähivesistöistä näytteitä. Ääneen pääsevät sekä hankkeen kannattajat että vastustajat. On valtiovallan edustajia ja tietenkin huolestuneita kansalaisia sekä erityisesti lähiseudun asukkaita.

Nälkämaan Sampo tavallaan jatkaa siitä, mihin pari vuotta sitten valmistunut dokumentti Talvivaaran miehet jäi. Siinä aihetta tarkasteltiin lähinnä työntekijöiden näkökulmasta, mutta Koskinen käsittelee asiaa kokonaisvaltaisemmin. Nyt ääneen todella pääsevät juuri ne, jotka ovat äänekkäimmin ottaneet kantaa. Lisäksi katsojat pääsevät kuulemaan asioita, jotka valaisevat enemmän asioiden taustoja. Vaikka asiaa käsitellään yllättävän laajasti, niin silti  dokumenttia vaivaa yksi iso ongelma. Se ei ole lopulta tasapainoinen asenteiltaan. Välillä tuntui, että tekijä on antanut hivenen enemmän ”painoarvoa” hankkeen vastustavalle puolelle kuin sen kannattajille. Mielestäni dokumentaristin pitäisi tällaisissa projekteissa olla neutraali, eikä mennä samaan suuntaan kuin esimerkiksi Michael Moore – populismiin. Eräissä haastatteluiden editoinneissa asian huomaa erityisen hyvin. Onneksi Koskinen kuitenkin hallitsee asiansa, eikä anna lopulta kokonaisuuden valua populistiseksi. Tästä pienestä painotusongelmasta huolimatta Nälkämaan Sampo on kiinnostava ja ajatuksia herättävä dokumentti.

Lisämateriaalina tarjolla alkuvuodesta 2017 Senaatintorilla järjetystä tilaisuudesta, poistettuja kohtauksia ja traileri.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s Copyright by VL Media, 2017

Traileri: