STOP THE PRESS!

Hurmaava petturi (Our Kind Of Traitor)

Hurmaava petturiOhjaus: Susanna White
Käsikirjoitus: Hossein Amini perustuen John le Carrén romaaniin
Tuotanto: Simon Cornwell, Stephen Cornwell, Gail Egan
Pääosissa: Ewan McGregor, Damian Lewis, Naomie Harris, Stellan Skarsgård
Arvio: 4,5/5

Lontoon yliopistossa professorina toimiva Perry (Ewan McGregor) ja hänen asianajajavaimonsa Gail (Naomie Harris) ovat parantelemassa suhdettaan ”lemmenlomalla” Marokossa. Parikunnan viettäessä iltaa ravintolassa, Perry huomaa että häntä tuijotetaan. Gailin lähdettyä pois ravintolasta Perryn luokse saapuu karismaattinen venäläismies Diman (Stellan Skarsgård), joka pyytää tätä liittymään seuraansa ja lähtemään vielä jatkoille hänen luksusasunnolleen. Alkoholin täyttämän ja huumehöyryisen yön jälkeen Perryllä on selitettävää vaimolleen, joka epäilee jotain tapahtuneen. Päivällä he törmäävät kuitenkin Dimaan, joka kutsuu heidät juhlistamaan tyttärensä syntymäpäiviä. Juhlien aikana Perrylle selviää, että venäläismies ei olekaan mikä tahansa mies, vaan Venäjän mafian vaikutusvaltaisin rahanpesijä. Hänen tarkoituksenaan on pelastaa perheensä ja saada heidät turvaan. Siksi Perry saakin vaarallisen tehtävän.

Menestyskirjailija John le Carrén tuotanto on ollut viime vuosina kovassa noususuhdanteessa. Valkokankaalle on saatu miehen romaaneista erinomaisesti toteutettuja elokuvia kuten Pappi, lukkari, talonpoika, vakooja sekä A Most Wanted Man ja television puolella Suomessa toistaiseksi näkemätön BBC:n minisarja The Night Manager. Tämä tuorein filmatisointi perustuu le Carrén samannimiseen romaaniin, jonka on sovittanut mainion Drive-elokuvan käsikirjoittanut Hossein Amini.

Hurmaava petturi tarjoaa juuri sellaista elokuvanautintoa mitä le Carrén filmatisoinneilta voi odottaa. Kaikki jännitys toimii draaman sisällä, eikä ylimääräistä toimintaa tarvita pitämään hommaa kasassa. Lisäksi henkilöhahmot ja niiden väliset jännitteet ovat tarinassa avainasemassa. Amini on saanut siirrettyä käsikirjoitukseen loistavalla tavalla lecarrémaisen hengen, joka antaa elokuvalle kunnolliset lähtökohdat. Television puolella uraa tehnyt ohjaaja Susanna White on oivallinen valinta ohjaustyöhön, sillä hän hallitsee erinomaisella tavalla kokonaisuuden ja saa esiin tarinasta sellaisia puolia, jotka eivät välttämättä tulisi esiin miesohjaajan kautta. Henkilöhahmot ovat tärkeitä le Carrén tarinoissa ja ne tarvitsevat sopivat näyttelijät. Tässä on todella osuttu kohdalleen. Vaikka McGregor ei ulkoiselta habitukseltaan ole kovin uskottava professori, eikä Skarsgård uskottava venäläinen, miehet voittavat erinomaisella näyttelijän työllään. Heidän karismansa ja kemiansa toimii sen verran hyvin, että katsoja todella uskoo tarinaan ja hahmoihin. Se jos mikä on aitoa elokuvan taikaa. Tällaista jännityselokuvaa toivoisi näkevän entistäkin enemmän, sillä kaikki elementit ovat kohdallaan. Hurmaava petturi on nautinnollista jännitystä aikuiseen makuun.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s Copyright by SF Film, 2016

Traileri: