STOP THE PRESS!

Elokuussa Rauma Bluesia juhlitaan jälleen teltassa

Blueskentän harvoihin ykköstapahtumiin lukeutuva Rauma Blues juhlitaan perjantaina ja lauantaina 12. – 13. elokuuta. Konserttipaikka keskellä kaupunkia sai viime vuonna paljon kiitosta ja viihtyisän telttaravintolan ansiosta yleisö ja artistit saivat kokea aitoa bues-fiilistä. Myös tänä vuonna lauantain päätapahtuma jatkaakin vuosikymmenten mittaista laadukasta ja tunnelmallista Rauma Blues -perinnettä teltta-areenalla Rauman ydinkeskustassa.

Luvassa on jälleen sekä kansainvälisiä että kotimaisia juurimusiikin huippuartisteja ja -kokoonpanoja. Lavalla irrottelevat aiemmin julkistettujen Rick Estrin & the Nightcatsin (U.S.A.) ja Wee Willie Walkerin (U.S.A) lisäksi 2016 European Blues Challenge -kisan voittaja Eric ‘Slim’ Zahl & the South West Swingers (Norja), takuuvarma viihdyttäjä Sharrie Williams (U.S.A.), Emma-ehdokkuudestaankin tunnettu Jo’ Buddy meets Funky Kingstone (Suomi) sekä tuore kokoonpano Emilia Sisco with Helge Tallqvist and his band (Suomi).

Arvostetun EBU-kilpailun voiton kautta Rauma Bluesiin tiensä löytänyt valloittava ERIC ’SLIM’ ZAHL & THE SOUTH WEST SWINGERS on tehnyt lukemattomia klubi- ja festarikeikkoja ympäri Eurooppaa. Menestystä on tullut myös USA:ssa: välieräsijoitus todella arvostetussa 2016 International Blues Challenge kisassa Memphisissä. Vuonna 2006 perustetun bändin debyyttialbumi Daddy O (2011) oli Norjassa Grammy-ehdokkaana Best Blues Album -kategoriassa. Yhtyeen kolmas albumi on parhaillaan työn alla. Bändin intohimona on kunnioittaa ja jatkaa 50-luvun tyylistä jump blues-, rock’n’roll- ja rockabilly-perinnettä omaan svengaavaan tyyliinsä, joka ei jätä ketään kylmäksi.

Vahvan gospel -taustan omaavan SHARRIE WILLIAMSin sielukas ääni tulkitsee tunteita herkimmästä balladista tiukimpaan souliin. Jo kuusivuotiaana kirkkokuorossa alkanut upea ura on tuonut mukanaan lukuisia palkintoja ja ehdokkuuksia, eikä loppua näy. Viides ja toistaiseksi viimeisin albumi Out of the Dark (2012) on saanut osakseen ansaittua huomiota ja kiittäviä arvosteluita. Ahkerasti maailmaa kiertävän ja Chicagon tunnetuimpien bluesklubien vakiovierailijan keikat ovat poikkeuksetta saaneet ylistäviä arvioita ja häntä on verrattu sellaisiin legendoihin kuin Aretha Franklin, Etta James ja Billie Holiday.

JO’ BUDDY MEETS FUNKY KINGSTONE -sekstetti on vuonna 2010 perustetun Funky Kingstonen ja laulaja-kitaristi-lauluntekijä Jo’ Buddyn kombo. Tamperelainen Jamaika-musiikin instituutiobändi on tähän mennessä säestänyt kotimaisia eturivin solisteja Palefacesta Pelle Miljoonaan ja Sami Saaresta Tommy Lindgreniin. Kansainvälisistä solisteista yhteistyötä bändin kanssa ovat tehneet jamaikalaiset Studio One -legendat Earl 16 ja Winston Francis sekä sudanilaisamerikkainen DynamQ. Kokoonpanon jäsenet ovat kaikki pitkänlinjan rytmimuusikoita. Jo’ Buddy hoitaa bändin ensimmäistä vakisolistin virkaa. Yhteistyön hedelmänä kokoonpano esittää uudempia ja vanhempia Jo’ Buddy -originaaleja, joissa New Orleans Rhythm & Blues sekä syvän etelän soul kohtaavat nautittavasti jamaikalaiset Mento-, Ska-, Rock Steady- ja Roots Reggae -tyylit, tuoden samalla ripauksen  tuoretta ja piristävää väreilyä tähän päivään.

EMILIA SISCO WITH HELGE TALLQVIST AND HIS BAND -ryhmässä yhdistyy nuori ennakkoluulottomuus ja raikkaus sekä kokemuksen mukanaan tuoma osaaminen ja vakuuttavuus. Ohjelmisto muodostuu bluesista, R&B:stä ja ripauksesta soulia – rytmi- ja tanssimusiikkia parhaimmillaan. Nuori blues-, R&B- ja soul-laulajatar Emilia Sisco on lyönyt itsensä läpi rootsmusiikin genreessä. Vahva ja sielukas soundi yhdistettynä valloittavaan persoonaan ja vakuuttavaan lavaesiintymiseen tekee Siscosta valovoimaisen bändin keulahahmon. Kitaristi-laulaja Konstantin Kovalev on Siscon tavoin lyönyt itsensä nuoresta iästään huolimatta läpi rootsmusiikissa. Kovalevin vakuuttavan lavaesiintymisen myötä bändin etulinjassa on kaksi nuorta valovoimaista huippua ja monipuolista lauluvoimaa. Bassossa on J.Karjalaisen basistina sekä The Hangovers- ja Laika & The Cosmonauts -yhtyeistä tunnettu Tom Nyman. Monista yhteyksistä tutut bluesgenren huippurumpali Jupe Litmanen ja pitkän linjan bluesmuusikko, huuliharpputaituri Helge Tallqvist eivät esittelyjä kaipaa.

Vuonna 2015 julkaistun ja kriitikoiden ylistämän WEE WILLIE WALKERin albumin If Nothing Ever Changes myötä upean paluun parrasvaloihin tehnyt ainutlaatuinen soul-laulaja Walker syntyi 1941 Mississippin Hernadossa. Kuten useat muutkin soul-laulajat, myös Walker sai ensi kosketuksensa musiikkiin ja laulamiseen kotikirkossaan Memphisissä jo hyvin nuorena. 1960-luvulla Walker kuului The Redemption Harmonizers -gospel-kuoroon, mutta teki myös ei-uskonnollista musiikkia, mm. useita singlejä Goldwax Recordsille. Meriittilistalla on myös kolme albumia The Butanes –yhtyeen kanssa. Tänä vuonna Wee Willie Walker nimettiin Blues Music Awards –ehdokkaaksi kolmessa kategoriassa. Tätä syvän etelän sielukasta laulajaa säestää Raumalla Rick Estrin & Nightcats vahvistettuna ainakin huikealla kosketinsoittaja Jim Pugh’illa.

”RICK ESTRIN & THE NIGHTCATS on yksi modernin bluesin monipuolisimmista ja omaperäisimmistä bändeistä”, toteaa alan arvostetuimpiin kuuluva julkaisu Blues Revue. Estrin on useaan kertaan palkittu ja ylistetty harpisti, solisti ja säveltäjä. Runsaasti afro-amerikkalaisesta musiikista jo varhaisessa teini-iässään vaikutteita imenyt Estrin sai ensimmäisen huuliharppunsa 15-vuotiaana ja muutti Chicagoon ollessaan 19. Siellä hän soitti monien tunnettujen blues-artistien, kuten itsensä Muddy Watersin kanssa. ’Little Charlie’ Batyn kanssa hän perusti Little Charlie & Nightcats -bändin. Runsaan kolmen vuosikymmenen kiertämisen ja yhdeksän albumin jälkeen Baty jäi eläkkeelle. Muu bändi jatkoi Charlie Musselwhiten bändistä kitariksi saadun Kid Andersenin täydentämänä ja nimi muutettiin nykyiseen muotoonsa vuonna 2008. Odotettavissa on äärimmäisen viihdyttävä ja  mukaansatempaava huippumuusikoiden taidonnäyte.

Lauantaisen päätapahtuman ennakkoliput ovat nyt myynnissä osoitteessa www.lippu.fi . Teltta-areenan ovet avautuvat 13.8. klo 16.00 ja bluesia rokataan pitkälle yöhön.

Perjantain 12.8. blues-klubien esiintyjät vahvistetaan myöhemmin.

Rauma Blues ottaa varaslähdön blueskesään jo tällä viikolla, kun Kulttuurikuppila Brummin Rauma Blues -klubi-illassa lauantaina 7.5. esiintyy Honey B. Family.