STOP THE PRESS!

X-Men – Apocalypse

X-men - ApocalypseOhjaus: Bryan Singer
Käsikirjoitus: Simon Kinberg
Tuotanto: Simon Kinberg, Bryan Singer, Hutch Parker, Lauren Shuler Donner
Pääosissa: James McAvoy, Michael Fassbender, Jennifer Lawrence, Oscar Isaac, Nicholas Hoult, Rose Byrne, Tye Sheridan, Sophie Turner, Olivia Munn, Lucas Till
Arvio: 3,5/5

Tuhansia vuosia sitten jumalanakin palvottu mutantti Apocalypse (Oscar Isaac) siirtyy ’horrokseen’ kerätäkseen muilta mutanteilta voimat kuolemattomuuttaan varten. Tapahtumat käynnistyvät kunnolla, kun Apocalypse herää pitkistä päivätirsoistaan katsellakseen nykyistä maailmaa. Eletään 1980-luvun alkupuolta, eikä tämä mahtimutantti ole kovinkaan ilahtunut nykymenosta. Siksi hän päättää kasata taistelujoukon tuhotakseen ihmiskunnan ja rakentaakseen maailmasta entistä paremman. Hänen tiiminsä koostuu neljästä voimakkaasta mutantista. Yksi heistä on Puolassa asustava Magneto (Michael Fassbender). Kun Apocalypsen suunnitelmat selviävät Mystikolle (Jennifer Lawrence), hän tarvitsee apua. Kukapa muukaan kuin Professori X (James McAvoy) voi auttaa.

Kuten juonikuviosta voi huomata, tällä kertaa seikkaillaan menneisyydessä ihan kirjaimellisesti. Samalla taustoitetaan muutamien hahmojen historiaa ja luodaan puitteet sille, kuinka X-ryhmä lopulta syntyi. Edellisellä elokuvalla, X-Men Days of Future Past, sarjan ohjaajaksi paluun tehnyt Bryan Singer jatkaa samalla meiningillä kuin aiemminkin. Hänen hyppysissään sarjakuvamainen tarinankerronta sekoittelee taidokkaasti vakavampia draamallisia kuvioita sekä seikkailulle ominaista toiminnallisuutta. Siihen kun lisätään erittäin onnistuneet näyttelijäsuoritukset ja komeat erikoistehosteet, niin takuuvarmaa viihdettä on luvassa. On tässä kuitenkin yksi heikko osa-alue: X-Men Apocalypse sortuu loppupuolella samanlaiseen rämistelyyn kuin useimmat genren elokuvista viimeisen parin vuoden aikana. Kaikki ylimitoitetaan sen verran reilusti, että mittaa kokonaisuudelle tulee melkein kaksi ja puoli tuntia. Siksi X-Men Apocalypse jättää katsojalle hivenen hailakkaan katselukokemuksen.

Lisämateriaalina on tarjolla mm. making of -dokkari, ohjaajan ja käsikirjoittajan kommenttiraita, poistettuja/pidennettyjä kohtauksia mahdollisuus katsoa ne ohjaajan kommenttiraidan kera ja hauskoja kommelluksia.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s Copyright by Twentieth Century Fox Home Entertainment, 2016

Traileri: