STOP THE PRESS!

Mopo & Ville Leinonen – Laivalla

Mopo & Ville Leinonen - LaivallaTuotanto: Mamba Assefa
1. Kuka tätä laivaa ohjaa 2. Älä hämää elämää 3. Maan lapset 4. Masussa potkii 5. Naapurille 6. Metsän kuningas 7. Purppuraa 8. …—… 9. Pienen pieni pyyntö
Arvio: 4/5

Ville Leinonen on ehtinyt 40 ikävuoteensa tehdä musiikin saralla kyllä yhtä ja toista. Ihan kaikkea en ole itse allekirjoittanut, mutta kun kaikkialle hosuu niin syntyyhän siinä osumien lisäksi hutejakin. Nyt lyöttäytyminen yksiin punkjazz-orkesteriksi itseään tituleeraavan Mopon kanssa näyttäisi tuottavan ensinmainitun.

Kuulin Kuka tätä laivaa ohjaa- singlen radiosta ja ihmettelin, että onpas Samuli Putro ottanut uutukaiselleen poikkeuksellisen massiiviset torvisektiot. No eihän se näin ollut. Villen monotonisessa tulkinnassa vain on tällä levyllä jotain hirvittävän samaa Raahen suuren miehen kanssa. Myös melodiankuljetukset ja tarinankerronta ovat tietyllä tapaa sukua eikä se todellakaan ole moite. Leinonen tunnettiin joskus iskelmäprinssinä ja kyllähän tämäkin levy niihin tunnelmiin nojaa pitkälti. Riemastuttavinta ovat komeat ja kekseliään tarttuvat sävelkulut. Ja sitten.

Ja sitten sovitukset. Mopo-yhtye tööttää, törisee, päristelee ja teutaroi taustalla kuin viimeistä päivää tehden Laivalla-levystä äärimmäisen uskottavaa kuunneltavaa. Ja mielenkiintoista. Sovituksissa on sopiva määrä ilmaa, välillä edetään aivan akustisia väyliä ja sitten taas töristään raitojen täydeltä. Tavallaan on hauska huomata, miten epäortodoksinen yhdistelmä tämä on ja sitäkin hykerryttävämpää on tajuta, että tämä jazzin ja iskelmän liittohan toimiipi.

Moni kappale toimisi ihan pelkistettynäkin mutta Mopo-yhtyeen tuoma suola nostaa biisin toiseen potenssiin. Tästä esimerkkinä vaikkapa ihanasti möyryävä Metsän kuningas, joka on jylhä tango…tai hetkinen, muuttuiko se valssiksi? Muutenkin biisimateriaali on sangen onnistunutta eikä levyn mittaan tule tunnetta tylsyydestä. Se toki saattaa johtua levyn verrattain lyhyestä kestostakin. Jokin olisikin pielessä jos 9 kappaleen joukkoon olisi mahtunut välitöitä. Lisäähän tässä jää kaipaamaan!

Leinosesta ei yhtään tiedä mitä hän seuraavaksi tekee. Eipä huono idea olisi jatkaa mielenkiintoista yhteistyötä Mopon kanssakaan. Jäämme näkemään. Mutta hei – Leevi & the Leavingsia älä enää coveroi.

Renek for smackthejack.net

Photos copyright by Texicalli Records, 2016