STOP THE PRESS!

The Nice Guys

The Nice GuysOhjaus:  Shane Black 
Käsikirjoitus: Shane Black, Anthony Bagarozzi 
Tuotanto: Joel Silver
Pääosissa:  Ryan Gosling, Russell Crowe, Angourie Rice, Matt Bomer, Kim Basinger, Keith David
Arvio: 3/5

Shane Black nousi Hollywoodin kuumimmaksi käsikirjoittajaksi olleessaan vain 24-vuotias myydessään Warner Bros. -elokuvastudiolle käsikirjoituksen elokuvaan Tappava ase. Tuo kässäri muuttui ohjaaja Richard Donnerin käsittelyssä modernin toimintaelokuvien ”äidiksi”, sillä se mullisti täysin genren sellaiseksi, minä sen nykyisin tunnemme. Blackin ura sen jälkeen on ollut ailahtelevaista, eikä 90-luvun jälkeen miehestä oikein ole kuultu mitään. Sitten toimintapätkien tuottajana tunnettu Joel Silver veti miehen kehiin ja syntyi uudenlainen buddy-elokuva ”Kiss Kiss Bang Bang”, jonka pääosissa nähtiin sekä Val Kilmer, että samoihin aikoihin pahoista vaikeuksista selviytynyt Robert Downey Jr. Jälkimmäinen muisti Blackia, joka oli auttamassa tätä uuteen nousuun, ja pyysi tyyppiä ohjaamaan Iron Man 3 -elokuvan. Tulosta tuli sen verran paljon, että mies sai mahdollisuuden omaan elokuvaansa. Hyvät naiset ja herrat, The Nice Guys.

Tapahtumat sijoittuvat 70-luvun Los Angelesiin. Russell Crowen esittämä Jackson Healy (Russell Crowe) on kova sälli, jonka nyrkki hoitelee tyyppejä, jotka ovat kiinnostuneet liikaa nuorista tytöistä. Ryan Goslingin esittämä Holland March on hieman epäonninen ja alkoholisoituva yksityisetsivä, joka yrittää olla hyvä isä pikkuvanhalle tyttärelleen Hollylle (Angourie Rice). Näiden kahden herran tiet kohtaavat, kun Healyn on löydettävä vaikutusvaltaisen naisen Judith Kutnerin (Kim Basinger) kadonnut tytär ja samalla tutkia tämän katoamiseen liittyvää mysteeristä rikoskuviota. Nyrkkien ja turpavärkkien käyttäminen on enemmän kuin sallittua.

The Nice Guys -elokuva tarjoaa juuri sitä mitä herra Shane Blackilta voi odottaa. Tämä buddy-elokuva on toteutettu 70-luvun dekkarifilkkojen tyylillä lisäten siihen hauskoja ja vähemmän hauskoja onelinereita ja tietenkin sopivasti toimintakohellusta. The Nice Guysissä ei kuitenkaan mennä niin turboahdetulla meiningillä kuin aiemmin. Nyt suorastaan nautitaan tilanteista ja niihin on sekoitettu sopivasti sujuvaa sanailua ja hämyistä naljailuja. Olin aluksi hieman epäileväinen siitä, kuinka Crowen ja Goslingin henkilökemiat sopisivat yhteen tällaisessa elokuvassa. Onneksi epäilyni osoittautui turhaksi, sillä vaikka Crowe ei olekaan ulkoiselta habitukseltaan kovin seitkytlukulainen äijä, heidän näyttelijätyönsä pelittää yhteen mitä mainioimmin. Ranskalaiskuvaaja Philippe Rousselotin mestarillinen kuvaus yhdistelee kauniisti filmnoirimaisuutta 70-luvun hämyiseen toimintaelokuvan maailmaan. Heikoin lenkki hommassa on kuitenkin itse Black ohjaajana. Hän ei saa puhallettua hänen ja Anthony Bagarozzin käsikirjoitukseen sellaista henkeä, että se jaksaisi kantaa tarinaa alusta loppuun. Paikoitellen tulee hetkiä, joissa tarina ei kunnolla etene ja hahmot tuntuvat pysähtyneen. The Nice Guys oli ainakin allekirjoittaneelle pienoinen pettymys.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s Copyright by Future Film, 2016

Traileri: