STOP THE PRESS!

As Tears Go By (Wong gok ka moon)

as_tears_go_byOhjaus ja käsikirjoitus: Wong Kar Wai
Tuotanto: Rover Tang
Pääosissa: Andy Lau, Maggie Cheung, Jacky Cheung, Kau Lam, Alex Man, Ronald Wong
Arvio: 3/5

As Tears Go By on erinomaisen hienoja elokuvia sittemmin ohjanneen hongongilaisen Wong Kar Wain esikoisteos. Wongin myöhempien mestariteosten (Days of Being Wild, In the Mood for Love, 2046) tasolle se ei yllä, vaikka ihan kelpo katsottavaa onkin.

Wongin elokuva sijoittuu triadien väkivaltaiseen maailmaan. Pitkälti Scorsesen Sudenpesästä napattu tarina kertoo kuumapäisestä Flystä (Jacky Cheung) ja hänen ”isoveljestään” Wahista (Andy Lau). Wah yrittää ottaa etäisyyttä gangsterihommiin, mutta joutuu jatkuvasti selvittelemään Flyn kohelluksista syntyneitä selkkauksia. Eräänä päivänä Wahin elämään astuu kaunis serkkutyttö Ngor (Maggie Cheung). He rakastuvat toisiinsa, mutta suhteella ei näytä olevan paljoakaan tulevaisuutta Flyn ja Wahin jatkuvasti kiihtyvässä tuhon kierteessä.

As Tears Go By on pohjimmiltaan melkoisen tyypillinen hongkongilainen triadielokuva. Gangsterit taistelevat vallasta ja kunniasta. Yhteenotot ovat pitkiä, näyttäviä ja erittäin väkivaltaisia. Tässä elokuvassa Wong näyttäytyykin lähinnä pätevänä toimintaohjaajana, tuleva suuruuskin kuitenkin pilkahtelee. Wahin ja Ngorin suhteessa on hippusia siitä selittämättömästä rakkauden kaipuun ja mahdottomuuden, nostalgian ja kaihon tunnelmasta, joka Wongin myöhemmissä elokuvissa vallitsee. Muuten sinänsä erinomaisesti näytellyt henkilöhahmot ovat yksiulotteisia. On esimerkiksi vaikea ymmärtää, miksi Wah ryhtyy näinkin äärimmäisiin tekoihin Flyn puolesta. No, kai miehen pitää tehdä, mitä miehen pitää tehdä. Kaiken kaikkiaan As Tears Go By on pätevä mutta tavanomainen gangsterimelodraama. Oman äänensä Wong löysi pari vuotta myöhemmin elokuvassa Days of Being Wild.

Vesa Skaffari for smackthejack

Photo’s Copyright by Media Asia Films, 1988

Traileri: