STOP THE PRESS!

Kuninkaan hologrammi (A Hologram for the King)

Kuninkaan hologrammiOhjaus ja käsikirjoitus: Tom Tykwer Dave Eggersin romaanin pohjalta
Tuotanto: Stefan Arndt, Gary Goetzman, Arcadiy Golubovich, Tom Hanks, Uwe Schott, Tim O’Hair
Pääosissa: Tom Hanks, Ben Whishaw, Alexander Black, Sarita Choudhury
Arvio: 5/5

Ison amerikkalaisen IT-yrityksen myyntimies Alan Clay (Tom Hanks) on saapunut Saudi-Arabiaan myydäkseen kuninkaalle heidän uusimman huipputuotteensa, holografisen kokousjärjestelmän. Tapaaminen ei tahdo oikein onnistua, sillä se siirtyy eteenpäin kerta toisensa jälkeen. Eikä miehellä ole kovinkaan kiire kotiin, sillä eronneena miehenä ainoa huoli hänellä on tyttärensä koulutuksen lukukausimaksujen hoitaminen. Tämä diili takaa varman tulon niihin maksuihin. Hän tapaa autokuskina toimivan Yousefin (Alexander Black), joka omalla humoristisella tavallaan opastaa yksinäistä amerikkalaista selviytymään tilanteesta. Helppoa se ei ole Clayn kanssa matkalla oleville IT-nörteillekään, jotka joutuvat sietämään mitä erilaisempia ongelmatilanteita. Sekaisessa olotilassa Clay joutuu sairaalaan hoidettavaksi. Siellä hän kohtaa viehättävän saudilääkärin Zahran (Sairta Choudhury), jonka ansiosta miehen elämä saa uuden alun.

Elokuva perustuu Dave Eggersin vuonna 2012 ilmestyneeseen samannimiseen romaaniin. Käsikirjoituksen on muokannut ja ohjauksesta vastaa saksalaissyntyinen Tom Tykwer, joka tuli isolle yleisölle tutuksi elokuvilla ”Juokse, Lola!” ja ”Parfyymi”, sekä ”Pilvikartasto”-elokuvan yhtenä ohjaajana. Ohjaajan tuotokset tuntien, kyseessä ei ole hollywoodmainen elokuva, vaikka osittain amerikkalaisrahoitteinen onkin ja pääosaan on saatu unelmakaupungin ”mattimeikäläinen” Tom Hanks. Hanks toimii myös elokuvan yhtenä tuottajana.

Aluksi Kuninkaan hologrammi jätti hivenen ristiriitaisen tunteen siitä, pidinkö elokuvasta vai en. Loppujen lopuksi pidin, sillä se kertoo kahden eri kulttuurin yhteentörmäyksistä ja siitä, ettei rakkaus tunne rajoja, eikä kulttuurieroja. Hanksin esittämä Clay on tyypillinen avioeron kokenut mies, jolla ei oikeastaan ole muuta elämässään kuin tytär. Oma isäkin pottuilee siitä, että hän veivasi edellisen työpaikan kaikki työt suoraan Kiinaan. Mutta kun asiat osuvat kohdalleen, niin elämä voi saada uuden alun. Tykwer kuljettaa tarinaa eteenpäin tasaisesti, eikä juonellisesti suuria nousuja tai laskuja ole. Se sopii erinomaisesti elokuvaan, sillä tapahtumat sijoittuvat muutenkin keskelle tasaista autiomaata. Mainion roolisuorituksen tekevän Hanksin vastanäyttelijänä nähtävä Black on se ”sidekick”, joka antaa tarinalle hersyvän piristysruiskeen. Zahrania esittävä Choudhury puolestaan tasapainottaa tarinaa juuri oikealla tavalla länsimaisen katsojan näkökulmasta. Kun olette nähneet elokuvan, tiedätte mitä tarkoitan. ”Kuninkaan hologrammi” on hieman erilainen tarina yksinäisyydestä, rakkaudesta, ystävyydestä, sekä kulttuureiden pienistä ja suuremmista eroista. Yllätyin hyvinkin positiivisesti.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s Copyright by Future Film, 2016

Traileri: