STOP THE PRESS!

Isänmaan puolesta –boksi, kaudet 1-5 (Homeland, Seasons 1-5)

Isänmaan puolesta –boksi, kaudet 1-5Ohjaus: Useita
Käsikirjoitus: Sarjan luojat: Alex Gansa ja Howard Gordon sekä muita
Tuotanto: Claire Danes, Lauren White
Pääosissa: Claire Danes, Mandy Patinkin, Rupert Friend, Damian Lewis, Morena Baccarin, F. Murray Abraham
Arvio: 4,5/5

Isänmaan puolesta –sarjan (2011- ) alussa vuosia Al Qaidan vankina Irakissa virunut Nicholas Brody (Damian Lewis) palaa Amerikkaan. Hän saa sankarin kohtelun, mutta CIA-agentti Carrie Mathison (Claire Danes) epäilee, että Brody on aivopesty tekemään terrori-iskuja USA:ssa. Iskuja sitten tapahtuukin, mutta romanssinkin Brodyn kanssa kokeva Mathison ei tiedä onko Brody lintu vai kala.

Asiaa selvitellään kolme tuotantokautta, mutta sitten tulee todellinen yllätys, kun sen toinen päähenkilö tapetaan, varsinkin kun koko tarina perustui CIA-agentti Mathisonin (Claire Danes) ja Al Qaidan vankeudesta vapautuneen Brodyn (Damian Lewis) monimutkaiselle suhteelle. Harva sarja moisesta selviää, mutta Isänmaan puolesta vain parani.

Neljännellä kaudella (2014) CIA etsii Pakistanissa erästä Al Qaidan johtajaa. Viattomia kuitenkin kuolee lennokki-iskussa, ja CIA:lla on käsissään katastrofi. Mathisonin mentori Saulkin (Mandy Patinkin) kidnapataan. Mathison saa avukseen tehokkaan toiminnan miehen, Peter Quinnin (Rupert Friend).

Viidennellä kaudella Mathison on eronnut CIA:sta ja toimii Saksassa erinäisiä muslimijärjestöjä avustavan Düring-säätiön asiantuntijana. CIA:sta ei kuitenkaan niin vain eläköidytä, ja kaikenlaisia vaateita alkaa tulla sieltä sun täältä. Kohta Mathison huomaa olevansa entisen ystävänsä Quinnin tappolistalla; ja työn on ilmeisesti tilannut Saul.

Isänmaan puolesta –sarja riisuu vakoiluhommista kaiken gloorian tehokkaasti: viattomia ihmisiä hyväksikäytetään julmasti jonkin loppujen lopulta hämäräksi jäävän tavoitteen saavuttamiseksi; vähän mennään tyyliin ”no, se tuntui hyvältä idealta silloin..”. Samaa kyytiä tulee myös kyseenalaistetuksi USA:n toimien etiikka yleensäkin. Henkilöhahmoihin on onnistuttu rakentamaan sen verran syvyyttä, että niiden kohtalot kiinnostavat oikeasti. Jännitystä ja tiukkoja tilanteita riittää sopivasti. Parasta ovat kuitenkin vakoiluhommien nihkeän pelottavat pienet liikut. Mainiota on myös sarjan kyky elää ajassa: viidennen kauden Syyria-tapahtumat ovat melkein kuin uutisten kulisseista. Kuudes tuotantokausi on tulossa.

Ekstroja on tuotantokausittain vaihtelevan nihkeästi.

Vesa Skaffari for smackthejack

Photo’s Copyright by Twentieth Century Fox Home Entertainment LCC, 2016