STOP THE PRESS!

Risto Jarva elokuvat 2

risto_jarva2Ohjaus: Risto Jarva
Käsikirjoitus: mm. Risto Jarva, Jaakko Pakkasvirta, Arto Paasilinna
Tuotanto: Filminor Oy
Arvio: 4/5

Risto Jarva (s. 1934 – k. 1977) on yksi merkittävimmistä kotimaisen elokuvan ohjaajista, vaikka hänen uransa päättyi melko aikaisin viimeiseksi jääneen Jäniksen vuosi -elokuvan ensi-illan alla. Kuitenkin hänen tuotantonsa herättää yhä keskustelua ja erinäisiä arviointeja. Hyvä niin, sillä Jarva kuuluu juuri siihen elokuvatekijäryhmään, jotka ottivat omalla tavallaan kantaa oman aikansa asioihin. Finnkino on julkaisut tähän mennessä kaksi Risto Jarva -dvd-boxia, jotka sisältävät lähinnä 60-luvulla valmistuneita elokuvia.

Ruusujen aika

Tapahtumat sijoittuvat Suomeen vuonna 2012, jolloin maastamme on tullut demokraattinen ja yksilön huomioiva maa. Historian instituutti tutkii juuri levottomien vuosikymmenien tapahtumia. Nyt asioita hoitavat tiede- ja virkamiehet. Yksi tällaisista on Raimo Lappalainen, joka työstää televisio-ohjelmaa, jossa lähestytään menneisyyttä yhden ihmisen tarinan kautta. Hän löytää Saaran, joka työskentelee kemikaaliokaupassa. Raimon epäonneksi Saara kuolee vahingossa, ja nyt hänen on löydettävä tämän tytön tilalle uusi henkilö. Hänen keinonsa toteuttaa tämä ohjelma on kyseenalaiset ja hänen assistenttinsa haluaa paljastaa nämä toimet. Tapahtumat alkavat saada hyvin kummallisia piirteitä, joka aiheuttaa sen että ohjelma vaatii toisen uhrinsa.

Ruusujen aika on visuaalisesti hyvin kaunista katseltavaa ja sisällöllisesti aikansa kunnianhimoisempia tuotoksia. Toisaalta se oli myös suomalaisen elokuvan ensimmäinen tieteiselokuva, vaikka elokuvatraileri sen kieltää. Elokuvan heikoimmat puolet ovat lähinnä dialogiassa. Se on kirjoitettu täysin kirjakielelle, eikä se oikein tahdo näyttelijöiltäkään kunnolla sujua. Rytmitykseltään elokuva on melko epätasainen, eikä se saa katsojaa kovinkaan innostuneesti sitä katsomaan. Hyvä yritys, mutta kehno lopputulos.

**

Yhden miehen sota

Erik Suomies on tietyömaalla työskentelevä lapiomies, joka haaveilee yrittäjyydestä. Hän päättää ryhtyä tuumasta toimeen ja myy vanhempiensa tilan, ottaa pankkilainan ja ostaa kauhakuormaajan. Todellista luksuselämää Suomiehen perhe elää, kun heidän kotinsa on käytetty linja-auto. Erik palkaa apumiehekseen Peten, joka on hänen hyvä kaverinsa. Työkeikkoja ei tahdo oikein tulla ja pikkukeikat ovat suorastaan kiven alla. Kulut senkun juoksevat ja lopulta tulee konkurssi. Erikin on pakko antaa potkut Petelle. Perhe elää nyt kiertolaiselämää, kun Erik yrittää löytää itselleen töitä. Eräästä työpaikasta hän ei saa kuuden viikon tiliä, kun toinen urakoitsija tekee myös konkurssin. Tampereella tarjoutuu pitempi urakka, joten Petekin voisi saada “särvintä” leivän päälle. Mutta velkataakka on sen verran iso, että Erikin on pakko painaa töitä. Vaimo Liisa on ahdistunut, ja hän päättää purkaa tuntoja Petelle. Lopulta hän joutuu lohduttautumaan tämän sylissä. Lopulta Liisa lähtee lapsensa kanssa vanhempiensa luo ja Erik jatkaa töitään. Kuitenkin Liisa ja lapsi palaavat ja alkaa arki. Mutta sosiaaliviranomaiset ovat kiinnittäneet huomion Suomiehen perheen elämään ja tapahtumat senkun kiristyvät.

Tämä on toinen Jarvan ja Jussi Kylätaskun yhteistyö. Henkilökohtaisesti pidän eniten juuri Jarvan “Kylätasku” -kaudesta, kuin itse “Pakkavirran” -ajasta. Vaikka molemmat kertoivat tarinoita, joissa on yhteiskunnallista sanomaa tai ainakin tarinoita suomalaisen ihmisen elämästä tässä yhteiskunnassa. Kuitenkin Kylätaskun tarinoissa on jotain “lämpöä”, johon verrattuna Pakkasvirran jutut olivat melko “kylmiä”. Toki tässä Yhden miehen sodassa on sellaisia Jarvalle tuttuja piirteitä, vaimo etsii lohtua toisesta miehestä, elämä menee pieleen jne… Tämän elokuvan sanoma ei ole oikeastaan paljoakaan muuttunut vuosikymmenien jälkeen. Yrittäjyys kuvataan tässä kovana työnä, jolla pitäisi elättää perhe ja vielä työllistää. Entäpä sitten kun yrittäjyydestä jää vain jäljelle pelkät velat? Siksi tästä elokuvasta löytyy ajateltavaa myös työtekijöille. Yhden miehen sota lukeutuu allekirjoittaneen suosikkielokuviin.

**** ½

Jäniksen vuosi

Antti Litjan esittämä mainosmies Vatanen määrätään neuvottelumatkalle Kouvolaan, sillä heidän asiakkaansa ei ole tyytyväinen mainoskamppanjaan. Eipä miestä tahdo koko homma napata, sillä hän on täysin omissa ajatuksissaan. Vatanen ja valokuvaaja ovat matkalla Jyväskylään, kun he törmäävät jänikseen. Vatanen juoksee loukkaantuneen jäniksen perään ja ryhtyy tätä hoivaamaan. Nyt muuttuu miehen elämä, sillä solmio saa mennä. Monen mutkan jälkeen hän on matkalla Mikkeliin. Siellä hän saa riistanhoitopiirin valvojalta luvan jäniksenpitoon. Voi tuota mainosmiestä, kun hän voittaa stereot Kuopion torilla. Myyntimies ei hän oikein ole, sillä hänet pidetään stereoiden myynnin yrityksestä. Tästä alkaa Vatasen elämän muutos, josta mitä ihmeellisimpiä tapahtumia ja sattumia.

Vaikka Jarvan ura päättyi traagisesti vähän ennen kuin tämä Jäniksen vuosi ehti ensi-iltaan, onneksi lohdutuksena ovat nämä elokuvat. Tämä elokuva on aidosti koskettava tarina miehestä, joka hyppää pois yhteiskunnan hullunmyllystä. Siksi tarina onkin hyvin ajankohtainen, sillä tämän päivän yhteiskunta ja ennen kaikkea tulostavoitteitaan viilaavat yritykset vetävät ihmiset niin tiukille, että monet varmasti haluaisivat olla “vatasia”. Litja on ehdottomasti elokuvan tärkein veturi, sillä hän tekee roolissaan uskottavan ja vahvan tulkinnan miehestä, jolle mikään tämän päivän asia ei voisi enempää kiinnostaa. Vain jänis on tärkein. Ehdottomasti yksi parhaimmista elokuvista, joita Suomessa on koskaan tehty.

*****

Lisämateriaalia on myös tarjolla tässäkin boxissa. Dokumentteja lyhytelokuvia ja jopa elokuvatrailereita.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s copyright by Filminor Oy / MTV Oy / Finnkino Oy, 2007