STOP THE PRESS!

Painting the Modern Garden: Monet to Matisse

Painting The Modern Garden Monet to MatisseTuotanto: Seventh Art Production
Arvio: 3/5

Alkuvuodesta 2016 Lontoossa sijaitsevassa Kuninkaallisen taideakatemian galleriassa järjestettiin yhteistyössä yhdysvaltalaisen Clevelandin taidemuseon kanssa teemallinen näyttely, Painting the Modern Garden: Monet to Matisse. Kuten nimestä voi päätellä, teemana olivat nykyaikaiset puutarhat ja niiden vaikutukset maailmankuulujen taiteilijoiden teoksiin.

Tämä puolitoistatuntinen näyttelytaltiointi ei ole aivan tavanomainen tapaus, sillä siinä ei pelkästään vierailla galleriassa, vaan katsojat viedään paikkoihin, joista taiteilijat ovat saaneet inspiraationsa maalauksiinsa. Suurimmaksi osaksi tutustutaan impressionismin suureen nimen, ranskalaisen Claude Monetin (s. 1840 – k. 1926) elämään ja taiteeseen. Hänelle valo ja väri olivat hyvin tärkeitä ja siksi hän maalasi paljon ulkona. Vaikka Monet teki monia puutarhateoksia Argenteuilissa, Vétheuilissa, kaikkein ehkä tunnetuimmat teoksensa hän teki Givernyn pikkukylässä, josta hän ostatti perheelleen talon. Sen pihalle hän ryhtyi rakentamaan monipuolista puutarhaa, jonka tuotoksia hän sitten maalasi. Hänelle ei ollut tärkeintä yksityiskohtaisuus, vaan luonnon kauneuden luova vaikutelma.

Monet ei ollut ainoa, joka oli luonnon kauneuksista kiinnostunut. Esimerkiksi Pierre-Auguste Renoir, Paul Cezenne, Camille Pissaro, Édouard Manet, Wassily Kandinsky, Vincent Van Gogh ja Henri Matisse saivat inspiraationsa luonnosta. Heidän tunnetuimpiin töihinsä tutustutaan taltioinnissa hyvin pintapuoleisesti.

Painting the Modern Garden: Monet to Matissen vahvuus on myös sen heikkous. Kun suurin paino ’tarinankerronnassa’ painottuu Monetiin, muiden taiteilijoiden osuus jää suhteutettuna hyvin vähäiseksi. Uskoisin, että suurin syy siihen on, että on pyritty saamaan mahdollisimman monta tarinaa soviteltua puoleentoista tuntiin. Valitettavasti aikaa on turhan vähän kunnolliselle kokonaisuudelle. Siksi lopputuloksesta jää hätiköidysti toteutetun näyttelytaltioinnin mielikuva. Parasta kuitenkin on värikkyys ja se, että ääneen ovat päässeet myös taiteilijoiden puutarhojen nykyiset puutarhurit. Heillä on paljon mielenkiintoista kerrottavaa siitä, mitkä asiat ovat talon entisiä omistajia kiehtoneet teoksiaan luodessaan.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s Copyright by Seventh Art Productions, 2016

Traileri: