STOP THE PRESS!

Robinson Crusoe

Robinson CrusoeOhjaus: Vincent Kesteloot, Ben Stassen, suomenkielinen ohjaus: Lauri Planman
Käsikirjoitus: Lee Christopher, Domonic Paris, Graham Welldon perustuen Daniel Dafoen romaaniin
Tuotanto: Gina Gallo, Mimi Maynard, Domonic Paris, Ben Stassen, Caroline Van Iseghem
alkuperäisäänet: David Howard, Jay Jones, Lex Lang, Yuri Lowenthal, Colin Metzger, Dennis O’Connor, B.J. Oakie
suomenkieliset ääninäyttelijät: Joonas Nordman, Petrus Kähkönen, Markku Huhtamo, Kristina Vahvaselkä, Raili Raitala, Susa Saukko, Katja Aakkula, Juhani Rajalin, Jukka Voutilainen, Antti Jaakola
Arvio: 3,5/5

Nuori Robinson Crusoe on haaksirikkoutunut pienelle eksoottiselle saarelle, jossa asuu lauma mielenkiintoisia eläimiä. Hän kohtaa  hauskan papukaijan, joka saa nimekseen Tiistai. Tämä eläväinen eläin haaveilee pääsevänsä joskus matkustamaan kaukomaille ja  nuori ihminen olisi siihen oiva ratkaisgu. Elo eläinten parissa ei aluksi ole helppoa, sillä kommunikointi on hivenen hankalaa ilman yhteistä kieltä. Vuodet vierivät ja saarelle ilmestyy kaksi kissaa. Ne eivät ole hyvällä asialla, sillä tarkoituksena on vallata koko saari. Crusoe käy yhdessä eläinystäviensä kanssa  taisteluun näitä ilkeämielisiä valtaajia vastaan. Siinä todella mitataan ystävyyden voima.

Tämä belgialais-ranskalainen tietokoneanimaatioelokuva Daniel Dafoen klassisesta seikkailuromaanista yllätti allekirjoittaneen. Elokuvaan on saatu kasattua kaikki ne elementit kirjasta, jotka lumosivat sitä lukiessani. Kun mukaan sisällytetään hivenen disneymäistä tarinankerrontaa, saa soppa melkolailla hyvät lähtöasetelmat. Jokainen palikka toimii visuaalisesti ja sujuvaa tarinankerrontaa täydentää erittäin toimiva 3D-animaatio, joka antaa saaressa tapahtuvalle toiminnalle tyylikkään visuaalisen ilmeen olematta kuitenkaan ’hollywoodimaisen siisti’. Suomenkielinen toteutus on toimivaa kautta linjan ja varsinkin käsikirjoittaja-koomikko Joonas Nordman on pääroolissa erittäin piristävä valinta, sillä hän tuo hahmoon kaivattua juuri sopivan poikamaista otetta. Neljä tähteä tälle laadukkaalle koko perheen seikkailulle.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s Copyright by MOVI3D Sprl, 2015

Traileri: