STOP THE PRESS!

Money Monster

Money MonsterOhjaus: Jodie Foster
Käsikirjoitus: Jamie Linden, Alan DiFiore, Jim Kouf
Tuotanto: Lara Alameddine, George Clooney, Daniel Dubiecki, Grant Heslov
Pääosissa: George Clooney, Julia Roberts, Jack O’Connell, Dominic West, Caitriona Balfe, Giancarlo Esposito
Arvio: 4/5

George Clooneyn esittämä Lee Gates on suositun Money Monster -talousohjelman vetäjä. Hänen tyylinsä kertoilla talousasioita on sen verran viihteellinen, että tylsinkin bisnesjuttu menee ihmisiin kuin kuuma veitsi voihin. Jos hän suosittelee jotain osaketta, niin monille se muuttuu kullaksi. Maaliskuun ohjelmassa hän suosittelee ihmisiä ostamaan IBIS Clear Capitalia, joka on yksi lupaavimmista teknoyrityksistä. Monet ostavat osakkeita hyvien osinkojen toivossa, kunnes tapahtuu katastrofi: Eräänä päivänä yhtiön pörssikurssi romahtaa rajusti ja takkiin tulee yli 800 miljoonaa dollaria. Monelle piensijoittajalle tämä tietää pahaa tilannetta ja yhtiö ilmoittaa syyn olevan pörssikauppaa määrittelevässä algoritmissa. Romahduksen jälkeisenä päivänä Gates on jälleen vetämässä ohjelmaa ja tarkoituksena on haastatella IBISin pääjohtajaa, joka on salaperäisesti lähtenyt Sveitsiin. Tällä kertaa ohjelmaan tulee kuitenkin iso mutka, sillä koko omaisuutensa kyseiseen yhtiöön sijoittanut Kyle Budwell (Jack O’Connell) ottaa Gatesin panttivangikseen saadakseen vastauksen siihen, kuka kusetti oikeasti hänen ja muiden sijoittajien rahat. Ohjelman ohjaaja Patty Fenn (Julia Roberts) yrittää auttaa Gatesia löytämään vastauksia ja samalla pitää paniikkihäiriöisen juontajan aisoissa.

Money Monster jatkaa viime vuonna valmistuneen The Big Shortin viitoittamalla tiellä. Molemmissa käsitellään pörssikurssien manipulointia ja sen avulla saatavaa taloudellista etua. Vaikka tällä kertaa tarina ei perustu tositapahtumiin, niin pörssi-ilmiö on todellista totta (mikäli olet kiinnostunut mistä on kysymys, niin täältä löytyy hyviä esimerkkejä kaupankäyntiä hallitsevista algoritmeista).  Näyttelijä Jodie Foster on kunnostautunut myös hyvänä ohjaajana. Esikoisteos Pieni mies Tate (1991) kertoi seitsenvuotiaasta lapsinerosta ja edellisessä elokuvassa, Majava (2008), hän käsitteli masentuneen leluliikkeen johtajan elämää kommunikaatiovaikeuksineen. Tällä kertaa Foster käsittelee omahyväisen ja keikarimaisen televisiojuontajan tyhjän elämän todellisuutta ja sen nuoren miehen ahdistusta, joka on menettänyt kaiken toivonsa omaisuutensa myötä yhtiön pörssikurssin romahdettua. Money Monsteria ei voi pitää aivan tyylipuhtaana trillerinä, koska sitä se ei ole. Mielestäni se on traaginen draama, sillä tälläkin kertaa tapahtuu niin sanottu dominoefekti, joka vaikuttaa toisten elämään joko hyvässä tai pahassa. Kolmikko Clooney, Roberts ja O’Connell tekevät erinomaista työtä rooleissaan. Varsinkin jälkimmäisin on turhautuneen, epätoivoisen ja vastauksia etsivän nuoren miehen roolissa aivan kymppi. Hän tekee hahmostaan hyvin rehellisesti uskottavan ja aidon. Vaikkei Money Monster huikea trilleri olekaan, se herättää tärkeitä ajatuksia.

Lisämateriaalina tarjolla on mm. poistettuja kohtauksia, George Clooney: Money Man esittelee Clooneyn esittämää hahmoa, esitellään ”The Showdown” -kohtauksen taustoja ja musiikkivideo.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s Copyright by Universal Sony Pictures Home Entertainment, 2016

Traileri: