STOP THE PRESS!

The X-Files – The Event Series

X-files - The Event SeriesOhjaus: useita
Käsikirjoitus: Chris Carter
Pääosissa: David Duchovny, Gillian Anderson, Mitch Pileggi, William B Davis, Jerry Hardin
Arvio: 3/5

Kun Salaisten kansioiden paluusta alettiin huhuilla, muodostui 90-luvun scififanien suupielissä sellainen tulva kuolaa, ettei tosikaan – varsinkin, kun mukana olivat alkuperäisen sarjan päänäyttelijät. Paluu kutistui minisarjaksi, mutta ei sekään faneja haitannut, sillä nykyään monet minisarjat ovat kuin laadukkaita, kymmentuntisia elokuvia. X-Filesien uusi kausi ei valitettavasti sitä ollut.

Salaisten kansioiden jaksotyypit voi jakaa muutamaan kategoriaan: on esimerkiksi taustalla olevaa isoa juonta edistäviä jaksoja, “viikon monsteri” -tapauksia, sekä vierailevien ohjaajien teoksia, jotka voivat olla aivan muista poikkeavia, vaikkapa täysin huumorilla heitettyjä. Uudesta kaudesta löytyi näitä kaikkia.

Ensimmäinen jakso “My Struggle” pohjustaa taustajuonta, mutta koska jaksoja ei aiottu tehdä montaa, siihen on tungettu niin paljon asiaa kuin mahdollista. Mulder (David Duchovny) ja Scully (Gillian Anderson) väänsivät asioita rautalangasta ja näyttelivät kuin puupökkelöt, mikä ei hyvää luvannut seuraaville jaksoille. Toinen osa olikin jo paljon parempi ja yliluonnollinen mysteeri muistutti siitä, mistä X-Filesissä oli kysymys, sekä tarjosi faneille monia viittauksia menneeseen. Kolmannessa jaksossa kohdattiin “viikon hirviö”, mutta omalaatuisella twistillä ja muutenkin koko jakso oli tehty kieli syvällä poskessa. Kyseessä on ehdottomasti koko uudelleenlämmittelyn paras jakso, jossa Rhys Darby on täydellisesti roolitettu – ja Scullyn perään kuolanneet saavat vihdoin rahoilleen vastinetta.

Neljäs jakso oli taas tylsempi hirviöinti, toiseksi viimeinen liiankin alleviivaavaa terrorismin käsittelyä ja viimeinen taas paluu ensimmäisen jakson maisemiin sarjan luojan Chris Carterin luotsaamana. Siitä onkin sanottava, että kuudesta jaksosta kolme Carterin ohjaamaa olivat selkeästi logiikaltaan sekavimmat, liikaa yrittävät ja heikoimmat. Mieheltä tuntuu tatsi hieman kadonneen ja sarja, joka oli aikoinaan ensimmäisiä, joita voitiin tv-ruudulta verrata elokuvien laatuun, on jäänyt toteutukseltaan auttamatta nykyisten laatusarjojen jalkoihin. Ehkä tällä haettiin 90-luvun fiilistä? Jos niin, siinä epäonnistuttiin. Lisää on kuitenkin tulossa, joten annetaan miehelle vielä yksi mahdollisuus.

Jos X-Filesin koko paluu olisi ollut pelkästään kolmantena esitetty ”Mulder and Scully Meet the Were-Monster”, tyyliin “vielä kerran pojat ja tytöt!”, olisin todennäköisesti hymyillyt nostalgianhuuruisesti ja ollut paljon tyytyväisempi kuin tähän kuuden jakson pakettiin, jossa laatu heittelehtii rajusti.

Aulis Stellan for smackthejack.net

Photo’s Copyright by Fox Paramount Home Entertainment, 2016

Traileri: