STOP THE PRESS!

Helsingin hylkypuisto kutsuu pinnan alle ja pop up -näyttelyyn

Helsingin hylkypuisto on jälleen valmis ottamaan vastaan historiasta kiinnostuneita sukeltavia vieraita. Puisto avataan Helsinki-päivänä 12. kesäkuuta. Samana päivänä avataan myös Töölön kisahallin aulassa pop-up -näyttely ”Kronprins Gustav Adolf – Helsingin hylkypuisto”. Näyttelyssä on esillä Kronprins Gustav Adolf -aluksen pienoismalli ja hylyltä nostettu, yli 2000 kiloa painava tykki.

Ruotsalainen linjalaiva Kronprins Gustav Adolf räjähti vuonna 1788, kun venäläiset olivat vallanneet aluksen ja sytyttäneet sen tuleen. Hylky, joka löydettiin vuonna 1995, sijaitsee Harmajan majakasta muutaman merimailin lounaaseen Helsingin kaupungin vesialueella. Aluksen jäänteet makaavat 18-20 metrin syvyydessä ja ovat levinneet noin 100 m x 100 m suuruiselle alueelle. Suuri osa laivan tykeistä on edelleen paikallaan hylyssä.

Helsingin hylkypuisto on ainutlaatuinen

Museovirasto perusti hylylle vedenalaisen puiston vuonna 2000. Historiallisesti merkittävälle laivanhylylle perustettu puisto on Suomen ja Itämeren alueen ensimmäinen. Puistoon on rakennettu opasköyden avulla ohjattu reitti, jonka varrella on hylyn rakenteesta ja historiasta kertovia opastauluja. Vedenalaisesta puistosta käytetään nykyään nimeä Helsingin hylkypuisto – Kronprins Gustav Adolf. Museoviraston yhteistyökumppanit puiston ylläpidossa ja kehittämisessä ovat Helsingin kaupungin liikuntavirasto ja Oy Sea Safety Scandinavia Ltd.

Helsingin hylkypuisto on kesäkaudella 2016 avoinna 12.6. lukien niin pitkään kuin säät sallivat. Hylkypuistoon on vapaa pääsy.  Puisto on merkitty poijulla, johon vene voi kiinnittyä. Ennen sukeltamista tulee tutustua puiston järjestyssääntöihin ja sukeltajan karttaan. Puistossa liikutaan seuraamalla vedenalaista köysipolkua. Hylkyyn voi tutustua niin läheltä kuin se hylkyä vahingoittamatta on mahdollista.

Hylkypuiston verkkosivut www.nba.fi/helsinginhylkypuisto

Töölön kisahallin aulan pop-up -näyttely ”Kronprins Gustav Adolf – Helsingin hylkypuisto” kertoo kuvin ja sanoin Kronprins Gustav Adolfin tarinaa. Hylystä on nostettu tutkimustarkoituksessa kolme raudasta valettua tykkiä, joista yksi on esillä Kisahallin pop up -näyttelyssä.  Metropolia Ammattikorkeakoulun konservointioppilaiden konservoima tykki on erinomaisessa kunnossa ja vaikuttava näky komealla lavetillaan. Suomen merimuseosta Kotkassa on lainattu näyttelyyn Kronprins Gustav Adolfin pienoismalli.

Näyttely on avoinna Töölön kisahallin aulassa Helsinki-päivästä eli 12.6. alkaen 12.10.2016 asti. Näyttelyyn on vapaa pääsy. Kisahalli on avoinna arkisin klo 9-21 ja viikonloppuisin klo 10-16. Kisahallin osoite on Paavo Nurmen kuja 1c, Helsinki.

”Kronprins Gustav Adolf – Helsingin hylkypuisto” pop up -näyttelyn avajaiset pidetään Helsinki-päivänä 12.6. klo 12-13. Ohjelmassa on lyhyet Museoviraston ja Helsingin kaupungin liikuntaviraston puheenvuorot ja hylkypuiston valokuvien esittely. Tunnettu ja palkittu luontokuvaaja Pekka Tuuri näyttää puistossa ottamiaan kuvia, myös sellaisia, joita ei ole aikaisemmin ollut esillä.

Helsingin liikuntavirasto ja Oy Sea Safety Scandinavia Ltd. järjestävät Helsinki-päivänä myös laitesukellusopastuksia Uimastadionilla (Hammarskjöldintie 5, Helsinki).  Helsinki-päivänä Uimastadionilla voi kokeilla maksutta laitesukellusta ammattilaisten opastuksella klo 11-17. Uimastadionin altaan pohjassa on merirosvo ja hylkypuiston kuvia. Lisäksi sukeltajat voivat kokeilla hauskaa torid bubble nimistä veden alaista vesipyssyä. Sukellus on tarkoitettu 12-vuotta täyttäneille ja sitä vanhemmille. Alle 18-vuotiailla tulee olla vanhempien suostumus.