STOP THE PRESS!

Leonardo Da Vinci – Genius of Milan

Leonardo Da Vinci - Genius of MilanArvostelu alunperin julkaistu 8.6.2016
Arvio: 5/5

Leonardo Da Vincia (s. 1452 – k. 1519) on tituleerattu todelliseksi renessanssimieheksi, sillä hän oli hyvin monipuolisesti lahjakas tieteen, tekniikan ja taiteen saralla. Siksi Da Vincin vaikutus näkyy yhä tänäkin päivänä tavalla kuin toisellakin. Viime vuonna järjestettiin miehen pitkäaikaisessa kotikaupungissa Milanossa laaja näyttely, joka avarsi katsojalle miehen elämää, taidetta kautta linjan, keksintöjä ja jopa hänen tutkimuksiaan ihmisen anatomiasta. Nyt tämä näyttely on siirtynyt valkokankaalle suuren yleisön nautittavaksi.

Tämä lähes puolitoistatuntinen kokonaisuus tarjoaa yllättävän laajan kattauksen maestrosta itsestään ja samalla se valottaa hänen aikakauttaan. Ääneen pääsevät asiantuntijoiden lisäksi myös näyttelijöiden esittämät todelliset henkilöt, jotka edesauttoivat miehen uraa tai muulla tavoin liittyivät hänen tarinaansa. Tämä tuo mukaan henkilökohtaisemman otteen tarinankerronnalle. Katsojat pääsevät tutustumaan klassikkotaulujen lisäksi myös Da Vincin erinäisiin piirustuksiin ja hahmotelmiin, joita hän papereille piirteli. Mikään tehoton mies hän ei ollut, sillä Da Vinci jätti jälkeensä noin 7000 sivua erilaisia piirustuksia. Niiden pohjalta tutkijat ovat pystyneet hyvin hahmottamaan miehen tekemisiä.

Muutama vuosi sitten Lontoossa järjestettiin iso Leonardo Da Vinci -näyttely. Tuosta näyttelystä englantilaiset toteuttivat oman taidedokumenttinsa, joka nähtiin myös isolla kankaalla. Katsoin tuon kyseisen dokkarin hivenen ennen tätä ihan pieneksi vertailukohdaksi siitä, kuinka nämä kaksi eroavat toisistaan. Ero on erittäin huomattava, sillä aiemmassa käsiteltiin lähinnä maalauksia asiantuntijoiden kertomusten tukemana, kun taas tässä italialaisten omassa tuotannossa keskitytään herran Milanon vuosiin ja sen myötä myös tuon ajan tuotantoon. Ratkaisu on erittäin hyvä, sillä muuten taiteilijan tarina aiheena olisi paisunut kuin pullataikina, eikä puolitoistatuntinen olisi riittänyt kuin pieneen pintaraapaisuun. Dramatisoidut kohtaukset vievät sujuvasti tarinaa eteenpäin taustoittaen teosten syntyä ja tietenkin erinäisiä tapahtumia taiteilijan elämässä. Mukana on luonnollisesti myös asiantuntijoiden kommentteja, jotka on sen verran hyvin ’upotettu’ mukaan, että ne ovat kuin osa tarinankerrontaa ilman päälleliimausta. Kerrassaan nautinnollista katsottavaa tarjoaa Leonardo Da Vinci – Genius of Milan.

Liput 13.11.2017 esitykseen täältä.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s Copyright by Discover Arts / Nexo Digital, 2015

Traileri: