STOP THE PRESS!

Pikku Prinssi (The Little Prince)

Pikku PrinssiOhjaus: Mark Osborne
Käsikirjoitus: Irena Brignull, Bob Persichetti
Tarina: Mark Osborne, Bob Persichetti perustuen Antoine de Saint-Exupéryn samannimiseen romaaniin
Tuotanto: Dimitri Rassam, Paul Rassam, Aton Sumach, Alexis Vonarb
originaaliversio: Rachel McAdams, Marion Cotillard, James Franco, Jeff Bridges, Mackenzie Foy, Paul Rudd, Benicio Del Toro, Paul Giamatti, Albert Brooks, Bud Cort, Ricky Gervais. Suomenkielinen versio: Vesa Vierikko, Saana Norra, Kirsi Ståhlberg, Valtteri Helisalo, Jarmo Koski, Antti LJ Pääkkönen, Jukka Voutilainen, Taisto Oksanen, JP Palo, Johannes Brotherus, Krista Kosonen, Juha Varis, Osku Ärilä, Late Karhuvaara
Arvio: 5/5

Äiti haluaisi kasvattaa pienestä tyttärestään tunnollisen ja kunnon kansalaisen. Tähän tavoitteeseen pääsee vain tiukalla kasvatusohjelmalla ja hän on tehnyt ”kasvatustaulukon”, jota pitää noudattaa järjestelmällisesti. Arvostetun opinahjon pääsykokeissa tyttö kuitenkin epäonnistuu, koska ahkerasti opeteltu litania ei olekaan se, minkä valintaraati haluaa hänen kertovan. Äiti päättää, että heidän on muutettava hyvämaineiselle asuinalueelle, sillä sieltä on helpompi ponnistaa uuteen kouluun. Pian he muuttavat uuteen kotiin, mutta äitiä hivenen ihmetyttää se, miksi talo maksoi niin vähän, vaikka asuinpaikka on arvostettu. Eipä sitä kauan tarvitse ihmetellä, sillä heidän naapurissaan asuu vanha mies, jota useat naapureista pitävät höperönä. Erään sattumuksen johdosta tyttö tapaa tämän vanhuksen, joka osoittautuu entiseksi lentäjäksi. Tämä paljon elämässään nähnyt mies kertoo tytölle tarinan pikku prinssistä, joka tulee muuttamaan lapsukaisen elämän lopullisesti.

Vaikka elokuvan pohjautuu ranskalaiskirjailija Antoine de Saint- Exupéryn vuonna 1943 ilmestyneeseen klassikkokirjaan, niin orjallisesti se ei sitä kuitenkaan seuraile. Ohjaaja Mark Osbourne (”Kung Fu Panda”) on yhdessä toisena käsikirjoittajana toimivan Bob Persichettin kanssa tehnyt alkuperäistä henkeä kunnioittavan uuden kehysjuonen, jonka sisään on sujuvasti upotettu tuo klassinen tarina. Näin siitä on saatu kokonaisuus, joka viehättää jopa niitä,  joille alkuperäistarina on ihan uusi tuttavuus. Moni varmasti mieltää Pikku Prinssin tarinan pelkäksi saduksi, mutta sitä se ei todellakaan ole. Se on kuvaus siitä, millaisia me ihmiset olemme. Siis me aikuiset, jotka olemme unohtaneet, mitä olla lapsi tai ainakin lapsenmielinen. Olisiko maailma toisin, jos suhtautuisimme asioihin hivenen lapsenomaisesti emmekä ottaisi kaikkea liian vakavasti? Emmekä olisi epäluuloisia ja ahneita? Kaikki nämä kysymykset nousivat ainakin itselleni mieleen tätä elokuvaa katsellessa.

Pikku Prinssi on suorastaan hurmaava elokuva tämän päivän animaatioiden maailmassa. Vaikka mukana on paljon tuttua monesta isosta elokuvasta, Osbourne on onnistunut tekemään sympaattisella tavalla pienen humaanin kokonaisuuden, joka ei taatusti jätä lapsi- tai aikuiskatsojia kylmäksi. Animaatio on toteutettu kahdella eri tekniikalla. Pääosin on hyödynnetty tietokoneanimaatiota, mutta fantasiakohtaukset on tehty stop-motion-tekniikalla. Näiden tekniikoiden yhdisteleminen tarinankerronnassa on suorastaan häkellyttävän hienoa ja näyttävää. Siihen kun lisätään hienosti toteutetut ääninäyttelemiset, niin täydellisyys on saavutettu.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s Copyright by Cinema Mondo, 2016

Traileri: