STOP THE PRESS!

Tampereen Oopperan Pohjalaisia kääntää katseet suomalaiseen naiseen

Tampere-talossa helmikuussa 2017 ensi-iltaan tuleva klassikkoteos hätkähdyttää näkökulmallaan. Ohjaaja Tuomas Parkkinen nostaa jalustalle Pohjalaisten naiskolmikon paljon tulkittujen mieskohtaloiden sijaan. Pääsolisteina nähdään Tiina-Maija Koskela, Marjukka Tepponen sekä uutena solistikaartiin kiinnitetty Päivi Nisula. Ooppera tuo naisnäkökulmaa Suomen itsenäisyyden juhlavuoden ohjelmistotarjontaan. Myös kansansuosikki Waltteri Torikka liittyy Pohjalaisten solistikuntaan. Tampereen Oopperan 70-vuotisjuhlavuoden teoksen lavastaa Sampo Pyhälä ja puvustaa Pirjo Liiri-Majava. Ensi-ilta on 10.2.2017. 

‒ Leevi Madetojan teosta on tulkittu ja tutkittu pian sata vuotta, mutta kerta toisensa jälkeen Pohjalaisia on kiertynyt miehisen vapaudenkaipuun ympärille. Kun minulle tuli ainutkertainen mahdollisuus valottaa, mistä kaikki alkoi, mistä me tulemme, keitä me olemme ja ketkä tämän maan ovat rakentaneet, nämä kolme naista seisoivat edessäni: kerro meidän tarinamme, ohjaaja Tuomas Parkkinen sanoo.

Mezzosopraano Päivi Nisula on kiinnitetty Kaisan rooliin jo aiemmin keväällä julkaistujen mezzosopraano Tiina-Maija Koskelan (Maija) ja sopraano Marjukka Tepposen (Liisa) rinnalle. Kokenut ja karismaattinen Nisula on jäänyt keväällä eläkkeelle Suomen Kansallisoopperasta 26 solistivuoden jälkeen. Juhlateoksessa naiskolmikon kohtaloista sukeutuu myyttisiin mittoihin kohoava draama, jossa nainen hoitaa talon, työn, lapset, ukkonsa ja katsoo vierestä, kun miehet laulavat Orjia, orjia emme ole, ja orjia ei meistä koskaan tule.

‒ Kolme eri-ikäistä naista elää samassa pihapiirissä, mutta eri elämäntilanteissa. Katsomossa pyyhitään kyyneliä, koska Liisa on niin onnellinen, Maija toivoton tai kun Kaisa lohduttaa. Mutta elo jatkuu kaikesta huolimatta. Tulossa on tarina, joka avaa silmät ja seisauttaa veret, Parkkinen kertoo.

Maamme kysytyimmät miessolistit Pohjalaisissa 

Baritoni Waltteri Torikka tekee odotetun debyyttinsä Tampereen Oopperassa Karjanmaan Köystinä. Jo aiemmin keväällä julkaistiin teoksen miespääroolit, Kansallisoopperan Oopperan kummituksessa vakuuttanut baritoni Ville Rusanen (Jussi) ja juuri 50-vuotisjuhliaan viettänyt tenori Jyrki Anttila (Antti).

Uusiin solistinimiin lukeutuu Saltun roolissa nähtävä baritoni Ilkka Hämäläinen, joka vei katsojilta jalat alta Oopperan kummituksena vuorotellessaan roolissa Rusasen kanssa. Kaappona nähdään nuori tenorilupaus Jere Martikainen. Pohjalaisten suurimman häjyn eli Vallesmannin roolissa jyrisee virolaissyntyinen basso Kristjan Möisnik, joka tunnetaan mm. lukuisista ooppera-, konsertti- ja oratorioesiintymisistään. Kriivarin roolin laulaa kokenut tenori Anssi Hirvonen, joka teki oopperadebyyttinsä vuonna 1975 Tampereen Oopperassa. Herastuomariksi on kiinnitetty maamme ilmeikkäimpiin bassoihin lukeutuva Juha Kotilainen.

Tampere Filharmoniaa johtaa huippukapellimestari Anna-Maria Helsing. Lavastajana toimii Sampo Pyhälä, joka työskentelee parhaillaan Aalto-yliopistossa näyttämölavastuksen lehtorina. Pukusuunnittelusta vastaa erityisesti lukuisista teatteripuvustuksistaan tunnettu Pirjo Liiri-Majava. Valosuunnittelijana toimii Tampere-talon valosuunnittelija Jussi Kamunen. Tampereen Oopperan kuoroa luotsaa kiitetty Heikki Liimola.

Helmikuussa 2017 yleisö pääsee nauttimaan Pohjalaisista kaikkiaan kuudessa esityksessä. Kyseessä on Tampereen Oopperan 124. ensi-ilta.

‒ Teosvalinnalla 70-vuotisjuhlavuottaan viettävä Tampereen Ooppera kunnioittaa ja muistelee ensimmäistä ensi-iltaansa vuonna 1947 ja juhlistaa samalla maamme 100-vuotista itsenäisyyttä. Naisten valinta teoksen kärjeksi tekee juhlavuodestamme entistä merkityksellisemmän, iloitsee Tampere-talon toimitusjohtaja Paulina Ahokas.

VIDEO: Näin rakentuu oopperan tarina

www.tampere-talo.fi/pohjalaisia

Leevi Madetoja: Pohjalaisia
Esitykset Tampere-talon Isossa salissa
Pe 10.2. klo 18.30, ensi-ilta
Su 12.2. klo 15.00
Ke 15.2. klo 18.30
La 18.2. klo 15.00
Ke 22.2. klo 18.30
La 25.2. klo 15.00
Liput alk. 65/85/98 €, myös opiskelija-, eläkeläis- ja ryhmälippuja
Liput ovat jo