STOP THE PRESS!

Independence Day: Uusi uhka (Independence Day: Resurgence)

Independence Day - uusi uhkaOhjaus:  Roland Emmerich
Käsikirjoitus: Roland Emmerich, Dean Devlin, Nicolas Wright, James A. Woods, James Vanderbilt
Tuotanto: Dean Devlin, Roland Emmerich, Harald Kloser
Pääosissa: Jeff Goldblum, Bill Pullman, Liam Hemsworth, Jessie Usher, Maika Monroe, Sela Ward, Judd Hirsch, Angelababy, Joey King, Vivica A. Fox, Brent Spiner, Charlotte Gainsbourg, William Fichtner
Arvio: 1,5/5

Edellisen katastrofin jälkeen kansainvälinen yhteisö yhdessä YK:n kanssa on perustanut Maata suojaavan puolustusjärjestelmän, joka ilmoittaa välittömästi, jos jokin ”vihamielinen” taho yrittää tunkeutua maahan. Järjestelmästä vastaa aiemmasta elokuvasta tuttu professori David Levinson (Jeff Goldblum), joka lähtee selvittämään outoa tapausta Afrikkaan. Siellä hän tapaa tutkijana toimivan entisen naisystävänsä Catherine Marceauxin (Charlotte Gainsbourg), jonka paikallinen sotapäällikkö on myös kutsunut paikalle. Heidän tehtävänään on selvittää parikymmentä vuotta sitten maahan pudonneen avaruusaluksen yhtäkkinen aktivoituminen. Maata on lähestymässä salaperäinen ’tutkimusalus’ jonka Yhdysvaltain presidentti määrää tuhottavaksi. Tämä on vasta pientä alkusoittoa sille, mitä maailma tulee hetken kuluttua kohtaamaan.

Saksalaissyntyinen ohjaaja Roland Emmerich on kirjaimellisesti suurten spektaakkelien mies. Hänen elokuvistaan on yli 20 vuoden aikana kehittynyt toinen toistaan suurempia viihdepläjäyksiä, jotka ovat saaneet yleisön haukkomaan henkeään. Katsojille tarjotaan paljon vauhtia, vaarallisia tilanteita ja tietenkin suuria ja näyttäviä erikoistehosteita. Katsoin ennen tätä jatko-osaa tuon aiemman Independence Day-elokuvan ihan muistin virkistämiseksi. Uudelleenkatselu oli itseasiassa täysin turhaa, sillä kovinkaan paljon ei aiempaan elokuvaan uutuudessa viitattu. Näin ollen uudet katsojat pääsevät melko jouhevasti mukaan.

Independence Day: Uusi uhka tarjoaa katsojille kökön tarinan ja dialogia, joka on sen verran tönkköä, että lapsikin osaisi sujuvampaa puhetta ihmisten suuhun kirjoittaa. Käsikirjoittajat ovat hukanneet kokonaan uskottavuuden, vaikka kyseessä onkin sci-fi-toimintaelokuva. Koska edellisestä elokuvasta on kulunut 20 vuotta, on mukaan luonnollisesti tuotu nuori sukupolvi nuorempaa katsojakuntaa houkuttamaan. Edellisessä elokuvassa kuolleen sotasankarin Steven Hillerin (Will Smith) poikapuoli Dylan pääsee nyt vauhtiin. Draamaa saadaan, sillä Dylanilla ja hänen lentäjäkaverillaan on enemmän ja vähemmän kismaa  – siis yhtä paljon draamaa, kuin kuivassa sämpylässä. Erikoistehosteet ovat ihan kohtuullisia, vaikka tämän päivän mittakaavassa hivenen retroja. Ehkä näin onkin ollut tarkoitus, mutta varsinkin stadionin joukkokohtaus näyttää niin säälittävän epäuskottavalta, ettei moista uskoisi Hollywoodin unelmatehtailla tuotettavan. Parasta uudessa ID:ssä on koomasta heräävää tohtori Brakish Okunia esittävä Brent Spiner. Hän tekee omasta hahmostaan oikean ”tohtori outoperseen” ja hänen ansiostaan elokuva saa puolikkaan lisätähden.

Lisämateriaalina tarjolla mm. poistettuja kohtauksia kommenttiraidan kera, neljäosainen making of -dokumentti, ohjaajan kommenttiraita ja pilalle menneitä kohtauksia.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s Copyright by Twentieth Century Fox Home Entertainment, 2016

Traileri: