STOP THE PRESS!

IKJ – Iso Kiltti Jätti (The BFG)

Iso kiltti jättiOhjaus: Steven Spielberg
Käsikirjoitus: Melissa Mathison, perustuu Roald Dahlin kirjaan
Tuotanto: Steven Spielberg, Frank Marshall, Sam Mercer
Pääosissa: Mark Rylance, Ruby Barnhill, Penelope Wilton, Jemaine Clement, Rebecca Hall, Rafe Spall, Bill Hader
Arvio: 5/5

Lontoolaisessa orpokodissa asuva kymmenvuotias Sohvi (Ruby Barnhill) valvoo öisin toisten lasten nukkuessa. Hänestä on kiva lueskella peiton alla taskulampun valossa kirjoja ja välillä vakoilla ikkunasta mitä ihmeempiä varjoja. Eräänä yönä hän kohtaa aivan erilaisen, jättimäisen varjon, joka vie Sohvin Jättien maahan. Aluksi pelottavalta vaikuttava jätti onkin kiltti ja siksi Sohvi antaakin sille nimen IKJ (Iso Kiltti Jätti). Tämä hyviä unia tutkiva ja jakava jättiläinen on joutunut jättien kiusan kohteeksi olemalla erilainen muihin verrattuna. Hänellä on kyky tunnistaa yksinäisen sydämen omaava ihminen, kuten Sohvi. Ihmisten kanssa vehtailu ei tietenkään näille jättimänteille sovi ja ne pyrkivät kaikin keinoin sotkemaan IKJ:n hyvät puolet. Onneksi hänellä on Sohvi, joka on päättäväisesti ryhtynyt tukemaan hivenen ujoa ystäväänsä.

”IKJ – Iso Kiltti Jätti” perustuu legendaarisen kirjailijan Roald Dahlin (s. 1916 – k. 1990) vuonna 1982 ilmestyneeseen samannimiseen lastenkirjaan. Tästä hänen edesmenneen tyttärensä muistolle omistetusta kirjasta on aiemmin tehty animaatioelokuva 80-luvun loppupuolella. Pari vuotta kirjailijan kuoleman jälkeen tuottajapariskunta Kathleen Kennedy ja Frank Marshall ryhtyivät suunnittelemaan kokoillan elokuvaa. Lähes kolme vuosikymmentä ehti vieriä, ennen kuin unelma toteutui. Monet käsikirjoitusversiot, näyttelijävalinnat ja ohjaajat ehtivät vaihtua ennen valmista elokuvaa. Ohjaajaksi päätyi kuitenkin Kennedyn ja Marshallin ystävä ja työtoveri Steven Spielberg. Käsikirjoittajaksi puolestaan Melissa Mathinson, joka myös on työskennellyt yhdessä tuottajapariskunnan kanssa, sekä käsikirjoittanut yhden Spielbergin mestariteoksista, E.T. – Extra Terrestialin. Tämän elokuvan myötä yksi historian kirja sulkeutuu, sillä vähän ennen kuin IKJ -elokuva ehti valmistua, Mathinson menehtyi syövän uuvuttamana, eikä näin ollen ehtinyt näkemään elokuvan lopullista versiota. Siksi Spielberg, Kennedy ja Marshall ovatkin omistaneet elokuvan Melissan muistolle.

Kun mainitsin tuon nykyklassikoksi muodostuneen E.T.:n, niin mainitsin sen tarkoituksella. Tekijöiden lisäksi IKJ:ssä on paljon muitakin yhtäläisyyksiä. Teemoissa on paljon samaa, kuten epätodennäköisten ystävysten ystävyys, yksinäisyys, epäluulo ja jopa kiusaaminen. Dahlin tarinat ovat yleensäkin hyvin omalaatuisia ja erittäin mielikuvituksellisia, mutta kuitenkin niiden sisällä on paljon lämminhenkisesti kerrottua opettavaista tarinaa. Hän ei saarnaa, vaan jättää tarinan jokaisen itsensä koettavaksi. Tähän ovat pyrkineet myös Mathinson yhdessä Spielbergin kanssa ja dahlimainen henki on säilytetty kautta linjan. Toki Spielberg on tuonut oman sentimentaalisen kerrontatapansa mukaan, mutta se ei tässä tapauksessa ole huono asia, sillä sitä hivenen kaivataankin. Se toimii hyvin pehmentääkseen hivenen pelottavia kohtauksia. Ennen kaikkea tämä on kahden näyttelijän elokuva: Sohvia esittävä Ruby Barnhill on roolissaan sopivan jämäkkä kuin näiden lasten kirjojen orpokodin sankarilapsen pitääkin olla ja digitaalisesti animoitua IKJ:tä näyttelevä Mark Rylance on omassa roolissaan lempeän herkkä hahmo. Dahlin uskomaton mielikuvituksellisuus on saanut visionäärimäisen Spielbergin käsittelyssä tunteikkaan tulkinnan, jonka myötä se nousee E.T:n veroiseksi klassikoksi.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s Copyright by Nordisk Film, 2016

Traileri: