STOP THE PRESS!

L’amore di Marja

lamore_di_marjaOhjaus ja käsikirjoitus: Anna Riitta Ciccone
Tuotanto: Francesco Torelli
Pääosissa: Laura Malmivaara, Vincenzo Peluso, Erika Lepistö, Annika Lepistö
Arvio: 4/5

Italialaisia elokuvia ei ole viime vuosina laajasti tuotu elokuvalevitykseen. Viimeisin taisi olla Roberto Benignin ohjaama ja tähdittämä draamakomedia ”Kaunis elämä”. Lähes parin vuotta elokuvan valmistumisen jälkeen dvd:lle on saapunut suomalais-italialaisen Anne Riitta Cicconen ohjaama, omaelämänkerrallinen draamaelokuva ”L’amore di Marja”, joka perustuu hänen kirjoittamaansa teatterikomediaan ”Amarsi da pazze”. Tuosta näytelmästä hänet palkittiin ”Premio IDI Autori Nuovi”-palkinnolla vuonna 1995. Näytelmän tarinan taustalta löytyy todellisuutta, sillä Cicconen äiti on suomalainen ja isä sisilialainen. Ciccone on ammentanut kulttuurierojen ongelmia omaan käsikirjoitukseensa.

Tapahtumat käynnistyvät suomalaisesta kommuunista, jossa Marja ja hänen aviomiehensä Fortunato ovat asuneet kahden tyttären kanssa. Nyt he ovat muuttamassa takaisin miehen perheen luokse Sisiliaan. Vapaata hippielämää viettänyt Marja huomaa melko pian, että pienen kylän konservatiiviset asukkaat alkavat paheksua hänen tempauksiaan. Siksi hänen miehensä yrittää kaikin tavoin taivutella vaimoaan olemaan kuten kunnollisen italialaisen vaimon pitääkin olla, ilman omaa tahtoa. Tähän Marja ei suostu ja hermot alkavat pettää. Kulttuurien välinen kuilu on hajottamassa perhettä.

Ensinnäkin on todettava, ettei itselläni ollut minkäänlaista ennakko-odotusta tätä elokuvaa kohtaan, sillä en juurikaan ollut siitä aiemmin kuullut. Onneksi niin, sillä yllätyin, kuinka rohkea kuvaus se on kahdesta eri kulttuurista olevan aviopuolison elämästä pienessä sisilialaisessa kylässä, jossa konservatiiviset arvot jylläävät. Ciccone käsittelee asiaa suomalaisen naisen näkökulmasta, joka jää hyvin yksin, mikäli ei hyväksy yhteisön arvoja. Laura Malmivaara tekee uransa koskettavimman roolisuorituksen Marjana, joka joutuu myös tasapainottelemaan oman mielentilansa kanssa. ”L’amore di Marja” on ajatuksia herättävä elokuva kulttuureiden välisistä eroista ja niiden aiheuttamista ongelmista.

Lisämateriaalina tällä dvd:llä on tarjolla trailereiden lisäksi lyhytdokumentti elokuvan tekemisestä. Valitettavasti tämä dokumentti ei juurikaan mitään mielenkiintoista tarjoa, mutta näyttelijä Laura Malmivaaran suomenkielinen kommenttiraita on senkin edestä huomattavasti kiinnostavampi.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s copyright by Francesco Torelli Productions / Claudia Iannone, 2004