STOP THE PRESS!

Haastattelussa: näyttelijä Jon Voight

Mikä sinut houkutteli Woodlawn -elokuvaan ja valmentaja Paul “Bear” Bryantin rooliin?

Jon Voight: Elokuvan ohjaajat Andrew ja Jon Erwin soittivat minulle ja kysyivät, josko haluaisin näytellä Bryantia. Olen aina tuntenut suurta kiinnostusta Bryantin kaltaisiin valmentajiin, jotka ovat osoittaneet olevansa upeita mentoreita. Jokaisesta heidän valmennettavastaan on tullut menestyvä ihminen monin tavoin. Luin käsikirjoituksen, joka perustuu tositarinaan Andyn ja Jonin isästä, Hank Erwinistä (elokuvassa osaa näyttelee Sean Astin), josta tuli Woodlawn High Schoolin jalkapallojoukkueen kappalainen. Katselin muutamia Jonin ja Andyn töitä ja he ovat todella hurmaavia tyyppejä. Joten [projektissa] oli hyvä fiilis.

Miten valmistauduit Bearin rooliin? Kuinka todellisen henkilön näytteleminen vaikuttaa lähestymistapaasi roolisuoritukseen?

JV: Tarkoituksena on tavallaan luoda samantyylinen tyyppi, kuin mitä he ovat. Hauskinta tässä on se, että näitä henkilöitä on helppo näytellä, koska he ovat niin persoonallisia. Esimerkiksi Bear Bryant oli todella näyttävä, yli 190 cm pitkä, upean syvä äänen omaava ja hän pukeutui räikeisiin takkeihin ja hattuihin. Kuka tahansa näytteleekin häntä, tietää mikä hänessä on. Itse olen yhtä pitkä kuin hän ja näin vanhempana miehenä kasvoillani on samanlaisia piirteitä kuin hänellä.

Millaista oli työskennellä kahden ohjaajan kanssa?

JV: He ovat tehneet monta elokuvaa yhdessä, joten työskentelytapa oli heillä hallussa. Toinen valmistelee kohtausta ja toinen puolestaan työskentelee näyttelijöiden kanssa. Mutta välillä he myös vaihtavat työtehtäviään toistensa kanssa. Molemmat ovat todella hyviä tyyppejä ja erittäin lahjakkaita. Heidän kanssaan oli ilo työskennellä.

Millaista oli työskennellä uuden näyttelijätulokkaan Caleb Castillen kanssa?

JV: Hänet valittiin rooliin ihan sattumalta. Alunperin rooliin valittua kaveria ei saatu lopulta mukaan ja se aiheutti ongelman. Kolme päivää ennen tuotannon alkua eräs kaveri, joka valmensi elokuvan pelaajia, käski porukkaa tsekkaamaan nopealiikkeistä Castillea. Nähtyään hänet he koekuvasivat ja siinä sitten oli. Hänessä on jotain todella, todella charmikasta, luontevuutta ja karismaa.

Kun näyttelet uuden tulokkaan, kuten Calebin, kanssa, tuleeko sinulle halu antaa neuvoja näyttelemiseen?

JV: Hänen isänsä on pappi, mutta myös loistava jalkapallon pelaaja ja opettaja. Siksi Caleb tietää oppimisen arvon ja hän halusi oppia kuvauksissa. Mutta se mitä hänellä on, sitä ei voi opettaa – kuten on kaikilla vahvoilla lahjakkuuksilla; hänellä on tietynlainen taito ja rauhallisuus. Vaikka pystyinkin antamaan neuvoja siellä täällä, hän itseasiassa opetti minua luontevuudellaan  ja rauhallisuudellaan kameran edessä. Se on jotain todella, todella erityistä.

Onko sinulla ollut tosielämässä samanlaista valmentajaa tai mentoria kuin Bear Bryant, jonka opetukset muistat vielä tänäkin päivänä?

JV: Opettajani oli Sanford Meisner ja hän oli mahtava. Hänen intohimonsa oli suurenmoista; häneen oikein sattui, jos hän huomasi jonkun väheksyvän tätä työtä tai epäkunnioittavan sitä. Hän antoi minulle perustan näyttelijäntyön ymmärrykselle. Ensimmäinen draamarooli, minkä tein Sandyn opetuksen jälkeen, oli Arthur Millerin näytelmässä “Näköala sillalta” ja sen pääosassa oli Robert Duvall – ja minähän olin käynyt koulua hänen kanssa. Me molemmat olemme luonnenäyttelijöitä ja Bobbylla oli paljon näytettävää minulle. Jokainen ohjaaja, jonka kanssa olen työskennellyt, erityisesti vahvat sellaiset, ovat antaneet minulle paljon tietoa taidoistani. Mutta minä opin jatkuvasti; jokainen rooli opettaa minulle jotain.

Millaiset muistot jäi sinulle Woodlawnin tekemisestä?

JV: Minulle jäi monta hyvää muistoa tästä elokuvasta. Ja se on näyttelemisen suola: anna, niin saat. Jos sinulla on idea ja tuot sen esille, niin se saatetaan ottaa mukaan tai sinua saatetaan ohjata tiettyyn suuntaan. Voin sanoa, että ”Bearin kannattaisi sanoa tällaista tässä kohdin”. Jon Erwin saattaa ottaa ideasta kopin ja kirjoittaa sen tai kehittää siihen jotain muuta merkityksellistä. Vaikka heitot saattavat olla kepeitä, niin niistä saattaa tullakin lopulta merkityksellisiä.

”WOODLAWN” MYYNNISSÄ DVD:NÄ NYT!