STOP THE PRESS!

Tarzanin legenda (The Legend of Tarzan)

Tarzanin legenda (The Legend of Tarzan)Ohjaus:  David Yates
Käsikirjoitus: Adam Cozad, Craig Brewer
Tuotanto: David Barron, Tony Ludwig, Alan Riche, Jerry Weintraub
Pääosissa:  Alexander Skarsgård, Samuel L. Jackson, Margot Robbie, Djimon Hounsou, Christoph Waltz
Arvio: 2/5

Tarzan (Alexander Skarsgård) on muuttanut Afrikan viidakoista Lontooseen ja ottanut käyttöönsä oikean nimensä John Clayton III, lordi Greystoke. Hän on naimisissa Janen (Margot Robbie) kanssa, jonka hän tapasi kauan aikaa sitten viidakon syvyyksissä. Nykyisin hyvin arvostettua Greystokea pyydetään toimimaan brittien kauppaedustajana Kongossa. Aluksi hän on hyvin epäröivä, sillä hän haluaisi viettää aikaansa vaimonsa kanssa. Painostuksen jälkeen Greystoke kuitenkin päättää lähteä ja Jane on päättänyt matkustaa hänen kanssaan. Saavuttuaan maahan heille selviää, ettei kyseessä olekaan vain viaton liikematka, vaan belgialaisella liikemiesroistolla Leon Romilla (Christoph Waltz) on pahat mielessä.

Enpä oikein tiedä, mitä Tarzanin luoja Edgar Rice Burroughs ajattelisi tästä elokuvasta, jos vielä eläisi. Toivottavasti hän nukkuu syvää unta, sillä nykyaikainen tulkinta hänen luomista hahmoistaan saa kelaamaan mielessään takaisin vanhoihin klassikkoelokuviin. En aio kuitenkaan verrata tätä niihin, enkä myöskään parikymmentä vuotta sitten valmistuneeseen Disney-animaatioon, sillä juoni on jatkoa Burroughsin luomalle tarinalle ja muutenkin käsittelytapa on erilaisempi.

Harry Potter -elokuvien ohjaajana tunnetuksi tullut David Yates tuo 1800-luvun loppupuolelle sijoittuvaan tarinaan sellaista nykyaikaisuutta, jota esimerkiksi Guy Richie tarjosi Sherlock Holmesille omissa elokuvissaan. Luvassa on vauhtia, toimintaa, hienoja erikoistehosteita ja jännitystä, mutta yksi asia kuitenkin pudottaa siltä pohjaa – kehno käsikirjoitus. Kohtaukset menevät sujuvasti eteenpäin, mutta sellaista kunnon seikkailuelokuvan meininkiä jää uupumaan. Eikä sitä onnistu parantamaan edes ruotsalaistähti Skarsgård, joka on pääsankarina hivenen väritön, eikä pahista esittävä Waltzkaan pysty kunnollista vastusta antamaan. Näin ollen kahden päähenkilön vastavoima on todella heikko. Janea esittävä Robbie ei onnistu hänkään kovin hyvin kampeamaan mukaan lisäpontta, vaikka hän tuokin hahmoon enemmän itsenäisempää toiminnan naista, kuin mihin aiemmin ollaan totuttu. Valitettavasti on todettava, että Tarzanin legenda jää vaisuksi elokuvaksi upeasta visuaalisuudestaan huolimatta.

Lisämateriaalina tarjolla mm. Tarzan Reborn -dokumentti, jossa kerrotaan kuinka legendaarinen Tarzan herätettiin uudelle sukupolvelle, Creating the Virtual Jungle puolestaan esittelee kuinka virtuaalinen viidakko saatiin kehiteltyä elokuvaa varten.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s Copyright by  Warner Bros. Entertainment, 2016

Traileri: