STOP THE PRESS!

Ghostbusters

Ohjaus: Paul Feig
Käsikirjoitus: Katie Dippold, Paul Feig, perustuu vuoden 1984 elokuvaan Haamujengi (Ghostbusters) käsikirjoitus Dan Aykroyd ja Harold Ramis sekä ohjaus Ivan Reitman
Tuotanto: Ivan Reitman, Amy Pascal
Pääosissa: Melissa McCarthy, Kristen Wiig, Kate McKinnon, Leslie Jones, Charles Dance, Michael Kenneth Williams, Chris Hemsworth
Arvio: 2,5/5

Paranormaaleista ilmiöistä vuosia aiemmin yhdessä kirjan kirjoittaneet Erin Gilbert (Kristen Wiig) ja Abby Yates (Melissa McCarthy) eivät voi enää sietää toisiaan. Vakavalle yliopistouralle tähtäävä Erin haluaa kaikin tavoin unohtaa paranormaalit jutut, kun Abby puolestaan yhdessä kasarityyliin pukeutuvan ja teknisiä vempaimia kehittelevän Jillian Holtzmannin (Kate McKinnon) kanssa työskentelee haamubisneksen parissa. Kun Erin huomaa alunperin pienellä painosmäärällä julkaistun kirjan ilmestyneen uudelleen mm. sähköisenä kirjana,  hän päättää ojentaa entistä ystäväänsä. Pian he kuitenkin huomaavat tarvitsevansa toisiaan, sillä kaupunkia hallitsee kohta haamujen armeija, jos he eivät mitään asialle tee.

Vuonna 1984 valmistuneesta alkuperäisestä Ghostbusters – Haamujengi -elokuvasta on muodostunut suoranainen kulttiklassikko. Ivan Reitmanin ohjaama ja Dan Aykroydin ja Harold Ramisin käsikirjoittama sci-fi-komedia toimii yhä tänäkin päivänä viihdyttävänä pläjäyksenä vuosikymmenten takaa. Siksi monille onkin vaikea suhtautua kovinkaan avoimesti tähän uuteen elokuvaan, joka vie tarinan uuteen aikaan. Ja uusiin henkilöhahmoihin.

On myönnettävä, että itselläni oli hivenen ennakkoluuloja tätä elokuvaa kohtaan, sillä sen verran vahvat ovat muistot tuosta alkuperäiselokuvasta. Tämä Paul Feigin ohjaama ja osittain käsikirjoittama uutukainen osoittaa sen, että paljonkin oikeita ratkaisuja on tehty ennakkokohuun nähden. Paljon parjattu naisnäyttelijäkaarti on  elokuvan paras osa. Ilman heidän talenttiaan moni kohtauksista jäisi melko ankeiksi. Varsinkin Holzmannia esittävä McKinnon pääsee revittelemään kasarityylillään ja -asenteella niin räväkästi, että hivenen peittoaa muita alleen. Myös miessihteeriä esittävä Chris Hemsworth on aivan mainio. Toisekseen mukaan on sekoitettu sopivasti alkuperäisen asennetta ja myöskin monia muita juttuja, kuten cameo-rooleissa vierailevia tuttuja näyttelijöit. Koko elokuvan heikoin lenkki on kuitenkin itse käsikirjoitus. Ensinnäkin tarina jää hyvin löysäksi,  eikä jännitettä ja varsinkaan huumoria viljellä tarpeeksi. Siksi erinomaisten koomikoiden kykyjä ei päästä kunnolla hyödyntämään. Sääli, sillä aineksia uudessa Ghostbusters-elokuvassa olisi ollut oikeinkin hyväksi komediaksi.

Elokuvateattereissa nähdyn version lisäksi mukana tällä julkaisulla on myös pidennetty versio. Lisämateriaalina on kaksi kommenttiraitaa, yli 15 minuuttia epäonnistuneita kohtauksia, neljä poistettua kohtausta ja making of -dokkari.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s Copyright by Universal Sony Pictures Home Entertainment, 2016

Traileri: