STOP THE PRESS!

Perinnepäivä 31.7. Huhtalan torpalla Isojärven kansallispuistossa

Kerran vuodessa Huhtalan torpan ja pihapiirin valtaa iloinen hyörinä: puhdetöitä tehdään, lapset juoksevat, hevonen hirnahtaa, haitari soi ja pannukahvi tuoksuu.  Perinnepäivässä sunnuntaina 31.7. klo 12 – 15 entisajan elämänmeno tulee tutuksi tarinoiden, vanhojen työvälineiden ja työnäytösten kautta. Halukkaat voivat lähteä myös kirkkoveneretkelle Luutsaaren kalapirtille. Tapahtuman järjestää Metsähallitus yhdessä paikallisten kyläseurojen ja yrittäjien kanssa.

Perinnepäivän työnäytöksissä tehdään tänä vuonna riukuaitaa ja parkitaan kalannahkaa. Esittelyssä on myös pettuleivän leipominen. Yleisökin pääsee halutessaan kokeilemaan töitä ja maistamaan pettua. Päivän itseoikeutettu kunniavieras on komea suomenhevonen, ja pelimannitunnelman takaa Vanhan Savotan yhtye Enso Kusetti narubassoineen.  Torpasta voi ostaa Heretyn kämppäkahvilan kahvia ja pullaa. Isomman nälän taltuttavat paistetut muikut. Hienon elämyksen tarjoaa myös kirkkoveneretki Luutsaaren kalapirtille.

Huhtalan torpan vaiheita

Wuorihuhdan torppa perustettiin Kuhmoislaisen Nihtilän tilan takamaille 1700-luvulla. Torppa sijaitsi noin 10 kilometrin kinttupolun päässä lähimmästä tiestä, joten sen oli oltava pitkälti omavarainen. Kalaisasta Isojärvestä saatiin kalaa, niityiltä rehua karjalle ja pelloilta viljaa, kasviksia sekä raaka-aineita kutomiseen.

1930-luvulla Huhtalan torppa itsenäistyi 40 hehtaarin tilaksi ja jäi lopulta 1960-luvulla tyhjilleen. Vuonna 1982 se sisällytettiin tuolloin perustettuun Isojärven kansallispuistoon. Nykyinen päärakennus on vuodelta 1868. Vanhimpia rakennuksia ovat pihapiirin aitat, joista yksi on siirretty Helsingin seurasaareen. Huhtala on merkittävä rakennushistoriallinen erityissuojelukohde ja valtakunnallisesti arvokas kulttuuriympäristö. Tänä kesänä Huhtalan niittyjä saatiin pitkästä aikaa hoitamaan myös lampaat.

Ajo-ohjeet Huhtalan torpalle

Länkipohjan ja Kuhmoisten väliseltä tieltä nro 3284 erkanee Huhtalantie, jota ajetaan reilu kilometri. Huhtalaan tulee Länkipohjasta noin 8 km ja Kuhmoisista 25 km. Osoite: Huhtalantie, Kuhmoinen.