STOP THE PRESS!

Spotlight

SpotlightOhjaaja: Tom McCarthy
Käsikirjoittaja: Tom McCarthy, Josh Singer
Tuottaja: Blye Faust, Steve Golin, Nicole Rocklin, Michael Sugar
Pääosissa: Mark Ruffalo, Michael Keaton, Rachel McAdams, Liev Schreiber, John Slattery, Brian d’Arcy James, Stanley Tucci
Arvio: 4,5/5

Spotlight-elokuvan tapahtumat sijoittuvat 2000-luvun alun Bostoniin, jossa paikallislehti Boston Globe on saamassa uuden päätoimittajan Miamista. Martin Baron (Liev Schreiber) on toiminut monessa eri lehdessä toimittajana ja siksi hänellä on selkeä näkemys siitä, millaisessa jamassa nykyään ollaan: lehden olisi panostettava tutkivaan journalismiin. Hän on päättänyt nostaa kissan pöydälle ja laittaa toimittajat tutkimaan katolisen kirkon pappeihin kohdistuvia epäilyksiä lasten seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Tutkimuksia ryhtyy vetämään Spotlight-tiimin päällikkö Walter Robinson (Michael Keaton), mutta pian hän tiiminsä kanssa tulee huomaamaan, että tutkimuksien vaikutukset ovat laajemmat, kuin mitä he alunperin kuvittelivat.

Vaikka tapahtumat sijoittuvat vuosituhannen alkuun, niin tarinan ydin on yhä ajankohtainen: tutkiva journalismi. Varsinkin median viihteellistyessä juuri tämä seikka tahtoo unohtua. Elokuvassa aiheen käsittelystä käy ilmi, mitkä ovat tutkivan journalismin vaikutukset sekä tavallisten ihmisten elämässä, että jopa maailmanlaajuisesti monissa yhteiskuntarakenteissa. Ohjaaja-käsikirjoittaja Tom McCarthy pyrkii tuomaan aiheen esiin juuri toimittajien näkökulmasta, eli kuinka löydetään se totuus kaikkien valheiden ja peittelyiden alta? Siksi todellinen pohjatarina on oivallinen lähtökohta, vaikka usein nämä tositapahtumiin perustuvat elokuvat jäävät melko kolkoiksi. McCarthy onnistuu pitämään kokonaisuuden kasassa ja tekemään siitä rehellisemmän, kuin mihin Hollywood yleensä pystyy aroissa aiheissa.

Ennen kaikkea elokuvassa on vahvaa dialogia ja vielä vahvempaa näyttelijätyötä kautta linjan. Jokainen näyttelijä on valittu huolella rooleihinsa, sillä jokainen heistä saa irti hahmostaan ominaisuudet, jotka kantavat uskottavasti heitä osana lehden tiimiä läpi vaikeuksien. Varsinkin Birdman-elokuvalla uralleen uuden nousukiidon saanut Michael Keaton osoittaa jälleen olevansa luottoäijä juuri tällaisessa roolissa, joka antaa tiukan vetoavun muille, erinomaiset roolisuoritukset tekeville näyttelijöille. Spotlight on yksi 2010-luvun parhaista yhteiskunnallisista elokuvista, joita unelmatehdas on toteuttanut.

Lisämateriaalina tarjolla kaksi dokumenttia.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s Copyright by Universal Sony Pictures Home Entertainment, 2016

Traileri: