STOP THE PRESS!

Suicide Squad – Extended Cut

Ohjaus ja käsikirjoitus: David Ayer
Tuotanto: Charles Roven, Richard Suckle
Pääosissa: Will Smith, Jared Leto, Margot Robbie, Joel Kinnaman, Viola Davis, Jai Courtney, Jay Hernandez, Adewale Akinnuoye Agbaje, Ike Barinholtz, Scott Eastwood, Cara Delevingne, Adam Beach, Karen Fukuhara
Arvio: 2,5/5

Valtavalla voimalla varustettu vihollinen haluaa kaapata maailman herruuden itselleen ja sisarelleen. Yhdysvaltain tiedustelupalvelu CIA:n Amanda Waller (Viola Davis) on päättänyt kasata todellisista antisankareista ryhmän taistelemaan heitä vastaan, eikä ryhmä tule koostumaan pikkuilkimyksistä, vaan yhteiskunnan pahimmista rikollisista. Palkkioksi onnistuneesta työstään he saisivat helpotusta vankilarangaistuksiinsa. Kun Suicide Squad -tiimille selviää, ettei heidän odoteta onnistuvan tehtävässään, heidän on aika päättää, haluavatko he selviytyä tilanteesta hengissä vai kuolla suruttomasti.

Marvelin sarjakuvista on tehtailtu ns. crossovereita jo elokuviksi saakka, mutta DC Comics on jäänyt tässä hivenen jälkeen. Parisen vuotta sitten valmistunut ”Man of Steel” siirsi DC:n sarjakuvat Zack Snyderin avustuksella uuteen aikakauteen, mutta keväällä julkaistu ”Batman v Superman” yhdisti sarjakuvastudion kaksi ehkä merkittävintä hahmoa samaan elokuvaan. Nyt vauhtiin pääsee hivenen erilaisempi sankarijoukko, kuin mihin on valkokankaalla totuttu. David Ayerin ohjaama ja käsikirjoittama tarina tarjoaa juuri sitä mitä tällaiselta elokuvalta voi odottaa: vauhtia, jännitystä, erikoistehosteita, nasevaa sanailua, huumoria ja ennen kaikkea elokuvallista lähestymistapaa sarjakuvamaiseen tarinaan. Varsinkin jälkimmäinen aiheuttaa tässäkin elokuvassa suoranaista päänvaivaa, sillä valitettavasti Ayer ei pysty saamaan Suicide Squadiin sellaista eloa, mitä se kaipaisi. Vaikka moni onkin haukkunut aiempaa BvS-elokuvaa, niin siinä oli kuitenkin reilummin  tarinaa ja dialogi jotenkin järkevämpää kuin tässä. Elokuvan pelastavat sinne tänne ripoteltu karski huumori ja ennen kaikkea kunnon pimuenergiaa tarjoava Harley Quinn (Margot Robbie), jolle on kirjoitettu parhaimmat onelinerit.

Monet ovat varmasti odottaneet yhden pahiksien pahiksen, eli Jokerin paluusta. Kyllä, Jared Leto on mainio roolissaan. Miksikö vain mainio? Häntä ei nähdä kovinkaan paljon, mikä tietysti monelle hahmoa odottaneelle on pettymys. Leton roolisuoritus lupaa kuitenkin jatkossa jotain sellaista, mitä ei olla aiemmin tältä hahmolta koettu. Samalla hän kumartaa kunnioittavasti Ledgerin ja Nicholsonin esittämille Jokereille, olemalla kuitenkin omanlaisensa tulkinta hahmosta. Valitettavasti kokonaisuutena Suicide Squad jätti ainakin allekirjoittaneen hivenen kylmäksi.

Elokuvateattereissa nähdyn version lisäksi mukana on 13 minuuttia pidempi versio, joka on hivenen parempi kuin tuo aikaisempi. Lisäksi runsaasti mukana on myös useita making of -dokumentteja liittyen itse elokuvaan ja tietenkin hahmoihin.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s Copyright by Warner Bros. Entertainment, 2016

Traileri: