STOP THE PRESS!

Todella upeeta -elokuva (Absolutely Fabulous – The Movie)

Ohjaus: Mandie Fletcher
Käsikirjoitus: Jennifer Saunders
Tuotanto: Damian Jones, Jon Plowman
Pääosissa:  Jennifer Saunders, Joanna Lymley, Julia Sawalha, Jane Horrocks, June Whitfield, Chris Colfer, Kate Moss, Lulu, Emma Bunton, Robert Webb, Barry Humphries
Arvio: 4/5

90-luvun alussa Jennifer Saunders, yhdessä käsikirjoittaja-koomikko Dawn Frenchin kanssa, kirjoitti BBC:lle ’Saunders & French” nimistä sketsisarjaa, jossa nähtiin ensimmäistä kertaa kulttihahmoksi muodostuneen Edinan ’prototyyppi’ ja hänen tyttärensä. Sketsin aineksista Saunders ryhtyi luomaan tälle hahmolle ihan omaa tv-sarjaa. Syntyi Todella upeeta, jonka ensimmäinen tuotantokausi nähtiin jo vuonna 1992. Viisi tuotantokautta ja yhtä juhlajulkaisua myöhemmin on saatu nautittavaksi elokuva, jota monet ovat odottaneet kuin kuuta nousevaa.

Edina Monsoonilla (Jennifer Saunders) ja Patsy Stonella (Joanna Lumley) ei mene kovin kummoisesti, sillä julkimot ovat suorastaan kääntäneet heille selkänsä. Edes Edinan ’todella upeasti’ kirjoitettu muistelmateos ei kiinnosta kustantajaa, koska mikään ei ole tämän elämässä todellista. Hermostuneena Edina päättää ystävänsä Patsyn avustuksella napata asiakkaakseen huippumalli Kate Mossin. Siksi on toimittava nopean päättäväisesti ja päästävä merkittäviin julkkisbileisiin punaisen maton ohitse. Kun kyseessä on Edina ja Patsy, niin kaikki ei mene kuin Strömsössä. Kaiteen reunalla istunut Moss putoaa Thamesiin kesken bileiden ja syyttävä sormi kohdistuu juuri tähän kaksikkoon. Tästä alkaa seikkailu, joka vie parivaljakon myös Ranskan Rivieralle.

On rehellisesti myönnettävä, että sarjan ystävänä minulla oli pieni pelko siitä, onnistuisiko näiden hahmojen toilailujen siirtäminen elokuvan puolelle. Usein tv-sarjoista tuttujen hahmojen siirtyminen valkokankaalle on suorastaan epäonnistunut, koska jotain hahmoista on hukkunut matkalla elokuvaksi. Näin ei ole kuitenkaan käynyt näille naisille, vaan Edina ja Patsy ovat yhtä räväköitä kuin aiemminkin. Vaikka eniten seurataan heidän edesottamuksiaan, niin Edinan tytär Saffron saa jälleen kerran toimia kaksikon touhuilun terävänä kommentoijana. Saundersin kehittämä uusi tarina on hauska ja toimii yllättävän hyvin alusta loppuun saakka. Heikoin lenkki elokuvassa on ohjaus. Tv-sarjojen ohjaajana tunnettu Mandie Fletcher tekee hyvää tasaista työtä, mutta ei kuitenkaan saa syntymään sellaista ytyä, mitä tällainen elokuva tarinaltaan vaatisi. Valitettavasti katsomisen jälkeen jää tunne siitä, että tuliko tässä katsottua tv-elokuvaa vai valkokankaalle tehtyä filkkaa. Kuitenkin parasta on, että Saunders, Lumley ja Saffronia esittävä Julia Sawalha ovat yhä hyvässä iskussa ja joka tapauksessa Todella upeeta -elokuva on suoranaista herkkua sarjan faneille koko rahan edestä.

Lisämateriaalia on tarjolla runsaasti. On poistettuja ja pilalle menneitä kohtauksia, making of -dokumentteja, kuvagalleria, trailerit ja erikoisuutena Dame Ednan haastattelu kuvauspaikalla.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s Copyright by Twentieth Century Fox Home Entertainment, 2016

Traileri: