STOP THE PRESS!

Tuomo & Markus – Dead Circles

Tuomo & Markus - Dead CirclesTuotanto: Grandpop Records
1. Over the Rooftops 2. Life Leaving Your Body 3. Burn Your Castle 4. Dead Circles 5. Beautiful Boy 6. Don’t Shut Down Your Radio 7. Why 8. Vanity Blinds 9. What Are You Looking For 10. Spinsters 11. All Blue 12. Voice from Arkansas 13. Life Won’t Come Easy 14. Too Late to Change 15. Lay Lady Lay
Arvio: 3,5/5

Tuomo Prättälä ja Markus Nordenstreng ovat erillään monessa marinoituja muusikkoguruja mutta nyt miehet ovat lyöneet hynttyynsä yhteen. Ihan ensimmäisenä ei tulisi Suomen musiikkipiireistä mieleen näin epätodennäköinen duo mutta on kai sitä hullumpaakin nähty. Pääasia on, että homma pelittääpi.

Kaunista ja helmeilevää ovat ensimmäiset mieleentulevat adjektiivit kuvantamaan tätä yhteistyön hedelmää. Ehkä joissain raffeimmissa piireissä tällaista kutsuttaisiin muniinpuhalteluvinkumiseksi mutta ei nyt mennä siihen. Nordenstreng ja Prättälä ovat luoneet johdonmukaisen, kuplivan oman laulumaailmansa ja pitävät linjan loppuun asti. Peräti 15 kappaletta tätä alkaa toki jossain vaiheessa vähän puuduttaa korvaa mutta aina parempi, että tavaraa on liikaa kuin liian vähän.

Pikkukivat melodiat ja nätisti soivat laulustemmat ovat samalla lainaa monelta suunnalta mutta samalla jotain sangen omaa. Tässä yhdistellään keski-amerikkalaista kitaraperinnettä, funkahtavaa soul-soundia ja kuultavissa on jopa kantriaineksia Simon&Garfunkel- myllyn läpi survottuna. Tavallaan siis monipuolista mutta miesten hento ja heleä, sangen pintaan kellumaan jätetty laulujamittelu yhdistää kappaleet omankuuloisekseen ja tekee tästä Tuomo & Markus- levyn.

Melodiat etenevät vaivattoman tuntuisesti ja hehkeästi koko levyn mitalta. Samalla jossain takaraivossa on ajatus, että ne junnaavat hieman yksitotisilla raiteilla. Siinä yksi levyn miinuksia. Hieman enemmänkin yllätyksiä ja repäisyjä olisi tekijämiehiltä odottanut. Näennäisesti siis laulut ovat kaunista kuultavaa mutta mitä jää mieleen 5 minuuttia levyn kuuntelun lopettamisen jälkeen? Keveä, pulppuileva kokonaisvaikutelma ja se, että ihan kivaa oli. Ei oikein muuta. Tosin sekin on enemmän kuin monella levyllä.

Nordenstrengin ja Prättälän lisäksi levyllä soittaa aimo liuta taitavia soittajia. Yksikään ei pääse varsinaisesti osoittamaan virtuositeettiaan mutta soitantaan ei levy karahdakaan. Varmanoloisesti koko yhtye tukee toisiaan ja taustat kuulostavat samalla kertaa pitkälle mietityiltä ja hetkessä heitetyiltä. Ammattilaisen työtä siis. Ja esimerkiksi Vanity Blindsin jousivälike on melkoista herkkua korville.

Mikään tässä ei suuresti mätä. Toisaalta 1 + 1 on nyt vain kaksi, ei enempää eikä vähempää kuin osiensa summa. Osasin ennakolta aavistella tällaista levyä ja sellaisen sain. Hyvä niin. Kuunnelkaa niin maailma on taas vähän kauniimpi paikka.

Renek for smackthejack.net

Photos Copyright by Grandpop Records, 2016