STOP THE PRESS!

Heikki Marilan näyttelyssä hiljaiset muistot saavat muodon ja äänen

Heikki MarilaHeikki Marila: Maalauksia
Galerie Forsblom 25.8.–25.9.2016

Kotimaisen nykytaiteen tunnetuimpiin nimiin lukeutuvan Heikki Marilan (s. 1966) maalaukset ammentavat historiasta. Itsenäisyyden 100-vuotispäivän kynnyksellä Marila on kääntänyt katseensa itsenäisen Suomen ensiaskeliin: kansalaissodan synkkään ajanjaksoon. Teosten lähtökohtana toimii muisti sekä kollektiivisen ja henkilökohtaisen historian vaietut traumat. Ajan saatossa muuttuva muistin jälki näkyy myös gallerian ripustuksessa, sillä näyttelyn esillepanoa muutetaan Timo Valjakan johdolla joka viikko. Eri näyttelykokonaisuuksissa hiljaiset muistot saavat muodon ja äänen.

Teemallisesti uudet maalaukset voidaan ryhmitellä neljään eri sarjaan. Puhumisen vaikeutta käsittelevät teokset näyttäytyvät tunnelatautuneina abstrakteina merkkeinä, kun taas isien ja esi-isien vaietuista tarinoista inspiraationsa saaneissa teoksissa taiteilija on hyödyntänyt perhealbuminsa kuvamateriaalia sekä sukuunsa liittyviä häilyviä muistikuviaan. Henkilökuvat ovat etäännytetty subjektiivisuudesta tuomalla ne kollektiivisen suomalaisen identiteetin piiriin. Arkistokuviin pohjautuvassa kolmannessa sarjassa vuoden 1918 tapahtumat näyttäytyvät haaleina teosten taka-alalla ja niitä peittävät orgaanista piirrosta muistuttavat maalijäljet. Pinnan ekspressiot loitontavat meidät tapahtumista, mutta ne myös antavat teoksille fyysistä materiaalin tuntua ja luovat tunteille oman lihallisen olemuksensa. Väripaletin valkoisen, punaisen ja mustan symboliset viittaukset lisäävät dramatiikkaa. Suomalaiseen ryijyperinteeseen pohjautuva viimeinen sarja antaa kokonaisuudelle sisällöllistä ja värillistä kontrastia vihreän sävyillään ja ornamentteihin painottuvalla ilmaisullaan.

Suurikokoisista öljyvärimaalauksistaan ja taidehistoriallisista aiheistaan – kuten raamatullisista motiiveista, omakuvista ja kukka-asetelmista – tunnetun Marilan ekspressiivistä maalauksista voi tyypillisesti aistia paradoksaalista draamaa: teokset leikittelevät kontrastien, henkisyyden, kauneuden ja ylevyyden lisäksi kiihkeällä lihallisuudella ja rumuudella. Taiteilijan teoksia on ollut laajasti esillä Suomessa, Pohjoismaissa ja Euroopassa. Turussa asuva ja työskentelevä Marila on voittanut Carnegie Art Award -taidepalkinnon vuonna 2012.