STOP THE PRESS!

Suomen luonnon päivä goes pop up!

Elokuun viimeisenä lauantaina juhlittavan Suomen luonnon päivän ideana on nauttia luontomme tuomasta ilosta ja oivaltaa sen hyvinvointia edistävä vaikutus. Suomen luonnon päivänä jaetaan myös Suomen luonnonsuojeluliiton perinteinen Ympäristöpalkinto, Ympäristöavaus-palkinto sekä ympäristöjournalismin Kultainen sulka.

Suomen luonnon päivä goes pop up!

Suomen luonnon päivää juhlitaan taas luonnon helmassa ympäri Suomen lauantaina 27.8. Suomalaiset voivat nauttia esimerkiksi erämaateatterista Kevolla, nikkaroida pönttöjä Ylläksellä tai niittää ja saunoa Nuuksiossa. Tänäkin vuonna Suomen luonnon päivää juhlitaan erilaisilla teemaretkellä, talkoissa ja lapsiperheiden luontojuhlissa.

Samalla Suomen luonnon päivä siirtyy uuteen aikaan uuden verkkopalvelun myötä. Tänään julkaistun tapahtumakartan avulla kuka tahansa voi järjestää pop up -tapahtuman ja ilmoittaa sen kartalle tai hakea tapahtumia, joihin osallistua.

Suomen luonnon päivän uutena kotisivuna toimiva verkkopalvelu www.luonnonpaivat.fi aukesi kesäkuussa. Luontotapahtumia voi ilmoittaa ja hakea osoitteesta www.luonnonpaivat.fi/ilmoitatapahtuma.

Kolme ehdokasta ympäristöpalkinnon saajaksi

Suomen luonnonsuojeluliitto jakaa jälleen Suomen luonnon päivänä kolme tunnustuspalkintoa, perinteisen ja arvostetun Ympäristöpalkinnon, Ympäristöavaus-palkinnon merkittävästä ympäristöteosta sekä ympäristöjournalismin Kultaisen sulan.

Tänä vuonna ehdolla ympäristöpalkinnon saajaksi ovat turvetuotantoa käsittelevä Pintaa syvemmältä -TV-sarja (YLE1), ympäristöhallinnon ja kaivosalan toimintaa käsittelevä Jättiläinen-elokuva sekä Sodankylän arvokkaan Viiankiaapa-suon luonnonsuojeluaktiivi Riikka Karppinen.

Ympäristöpalkinnon, Ympäristöavaus-palkinnon ja Kultaisen sulan saajat julkistetaan palkintotilaisuudessa Suomen luonnon päivänä luontokeskus Haltiassa Nuuksiossa. Tapahtuman tarkempi aikataulu varmistuu myöhemmin.

Suomen luonnon päivänä virittäydytään Suomen satavuotisjuhlintaan

Uusilla verkkosivuilla ennakoidaan vuoden 2017 Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlaa. Verkkosivuja hyödynnetään jo vuonna 2016 Suomen luonnon päivän yhteydessä. Vuonna 2017 suomalaiset kutsutaan juhlimaan upeinta luontoamme neljänä Luonnon päivänä.

Talviluonnonpäivänä 4.2.2017 sukelletaan talveen ja nautitaan lumisesta luonnosta retkeillen, hiihtäen tai talvitulien ääressä. Keväisenä Luonnon päivänä 20.5.2017 villiinnytään luonnosta kaikilla aisteilla ja maistetaan luonto. Luonnonyön päivänä 17.6.2017 rakastutaan kesäyöhön, nautitaan luonnonkukkien päivästä ja juhlitaan Suomen 40. kansallispuiston avajaisia. Juhlinta huipentuu Suomen luonnon päivänä 26.8.2017, jolloin kuorot kajauttavat kansallispuistoissa, nostetaan malja Suomen luonnolle ja juhlitaan luonnon helmassa tulien äärellä.

Suomen luonnon päivää juhlitaan nyt jo neljättä kertaa. Vuonna 2015 Suomen luonnon päivää juhlittiin 134 erilaisella teemaretkellä, talkoissa ja lapsiperheiden luontojuhlissa. Tasavallan presidentin puoliso rouva Jenni Haukio toimii Suomen luonnon päivän suojelijana vuosina 2016 ja 2017.

Suomen luonnon päivä on alun perin Suomen luonnonsuojeluliiton, Suomen ympäristökeskuksen, Metsähallituksen luontopalvelujen sekä Biologian ja maantieteen opettajien liiton yhteishanke. Edellisvuosien tapaan päivää tänäkin vuonna päivää on rakentamassa yli 70 tapahtumajärjestäjää kyläyhdistyksistä ja järjestöistä ministeriöihin.