STOP THE PRESS!

Minimoi –näyttely johdattaa energiatehokkaaseen elämäntapaan

Minimoi-energianäyttelyssä Hirvensalmella perehdytään energiakulutukseen ja sen tehostamiseen kotitalouksissa. Kävijöille on tarjolla tietoa, jonka avulla kodin sähkö- ja lämmityslaskut pienenevät. Näyttely kiertää syksyllä Etelä-Savon kirjastoissa.

Hirvensalmen kunnanvirastossa (Keskustie 2) 16.-26.8. pidettävä näyttely esittelee energiakulutukseen- ja säästämiseen liittyvää tietoa eri kanavissa. Tietoa on koottu isolle kosketusnäytölle, josta vinkkejä voi selata itsenäisesti. Lisäksi tietoa on saatavilla näyttelyn mukana kulkevassa kirjahyllyssä ja näyttelyn vinkkaamilla nettisivuilla.

Keskiviikkona 24.8. klo 12 – 15 näyttelyssä on tavattavissa energianeuvoja. Energianeuvojalta saa tietoa energiankäytöstä ja vinkkejä oman talouden energiankulutuksen vähentämiseen. Näyttelyssä voi myös osallistua arvontaan kertomalla oman energiansäästövinkin. Vinkkejä jättäneiden kesken arvotaan näyttelyn maskottina toimiva, hauska bluetooth-kaiutin.

”Energiankulutusta on mahdollista vähentää monin tavoin asumismukavuudesta tinkimättä. Kodinlaitteiden kuluttamasta sähköstä on mahdollista nipistää jopa sata euroa vuodessa käyttötottumuksia muuttamalla ja valitsemalla energiatehokkaita lamppuja. Pelkästään käyttötottumusten vaikutus vesilaskuun puolestaan voi olla useita satoja euroja.”, kertoo energianeuvoja Laura Vuorinen Mikkelin kehitysyhtiö Miksei Oy:ltä.

”Energiankulutukseen vaikuttaa myös laitteiden kunto ja huolto. Esimerkiksi ilmalämpöpumpun säännöllinen puhdistus säästää energiaa, sillä ilmalämpöpumpun suodattimeen kertyvä pöly heikentää pumpun tehokkuutta ja siten lisää sähkökulutusta.”, muistuttaa energianeuvoja Sauli Kuparinen Suur-Savon Sähkö Oy:ltä.

Näyttely on koottu Kuluttajien energianeuvona Etelä-Savossa -hankkeen ja Suur-Savon Sähkön yhteistyönä. Tarkoituksena on lisätä kuluttajien tietämystä kodin energiankäytön tehostamisesta sekä tuoda esille luotettavan energiatiedon lähteitä. Näyttely kiertää Etelä-Savossa loppuvuoden seuraavasti: Pertunmaa vk 35-37, Savonlinna vk 38-41, Mikkeli vk 42-44, Mäntyharju vk 45-47, Joutsa vk 48-52.