STOP THE PRESS!

Romeo & Julia (Romeo and Juliet)

Romeo ja JuliaOhjaus: Rob Ashford, Sir Kenneth Branagh
Käsikirjoitus: William Shakespeare
Pääosissa: Richard Madden, Lily James, Sir Derek Jacobi, Marisa Berenson, Jack Colgrave Hirst, Tom Hanson, Matthew Hawksley, Taylor James, Ansu Kabia, Racheal Ofori, Nikki Patel, Chris Porter, Zoë Rainey, Michael Rouse, Meera Syal, Sam Valentine, Kathryn Wilder 
Arvio: 5/5

Sir Kenneth Branaghia kutsuttiin 80-luvulla nuoren polven Sir Lawrence Olivieriksi, ja hänen tulkintansa Shakespearen teksteistä oli jotain uutta ja raikasta vanhoihin tulkintoihin nähden. Miehen ansioluetteloista löytyy myös muutamia Shakespeare-filmatisointeja, jotka osittain ovat hyvinkin perinteisiä tulkintoja. Viime vuonna mies jatkoi Sir John Gielgudin ja Olivierin viitottamalla tiellä ja perusti oman teatteriryhmän, joka pitää majaansa lontoolaisessa Garrickin teatterissa. Tähän mennessä valkokankaalla on saatu nauttia branaghimaisesta Shakespeare-tulkinnasta Talvitarinassa. Tällä kertaa pääsemme suoraan näytelmäkirjallisuuden mestarin yhteen pääteokseen, Romeo ja Juliaan.

Koska tarina on monelle tuttu, niin käydään se vain pikakelauksella läpi. Tapahtumat sijoittuvat italialaiseen Veronan kaupunkiin, jota hallitsee kaksi mahtisukua, Montaguet ja Capuletit. Vaikka näiden sukujen välillä onkin pitkään ollut vihanpitoa, ei se ole estänyt Romeo Montagueta ja Julia Capuletia rakastumasta toisiinsa. Heidän on salattava tunteensa muilta, välttääkseen suuremmat konfliktit, mutta valheiden myötä heidän tarinansa saa surullisen päätöksen.

Branaghin ja toisena ohjaajana toimineen Rob Ashfordin versio klassisesta tarinasta on aivan muuta kuin perinteinen tulkinta. Teksti on tuttua Shakespearea, mutta tapa, kuinka se on tuotu lavalle elokuvamaisesti, on aivan uutta. Mustavalkoisesti ja cinemascopena (16:9 -kuvasuhteella) kuvattu esitys vie katsojan 50-luvun italialaiselokuvamaiseen tulkintaan. Tulee mieleen vanhojen italialaismestareiden upeat ohjaustyöt, joissa korostuvat ihmissuhteet ja dialogi sulautuen tyylikkäästi visuaaliseen ilmeeseen. Monessa kohtauksessa päästään suorastaan film noir -elokuville ominaisiin tunnetiloihin.

Vaikka esitys onkin toteutettu elokuvamaisesti, niin kuitenkaan sillä ei ole tapettu sitä henkeä, mitä näyttämöllä esitetty näytelmä näyttelijöineen tarjoaa. Katsoja todella saa nauttia henkevästä esityksestä ja erinomaisista näyttelijäsuorituksista. Nimirooleissa nähtävät Richard Madden ja Lily James ovat jo ennestään ohjaaja Branaghille tuttuja, sillä hän ohjasi heitä tehdessään Disneylle elokuvaa Cinderella – Tuhkimon tarina. Heidän kemiansa toimii loistavasti ja näin ollen mm. Romeon ja Julian kuuluisa parvekekeskustelu saa suorastaan romanttisia väreilyjä aikaan. Vaikka näytelmä onkin ositttain melko synkkä, niin kaikkea ei ole otsa rypyssä toteutettu. Tekstistä on saatu nostettua sellaista huumoria, että se tasapainottaa hyvin jälkimmäisen näytöksen synkempää osaa. Yksi keventäjistä on Sir Derek Jacobin tyylikkäästi, mutta sopivan humoristisesti tulkitsema Mercution rooli. Jos sinulla on mahdollisuus nähdä tämä esitys, niin suosittelen lämpimästi katsomaan, sillä se on yksi parhaimmista tulkinnoista, jonka olen nähnyt tästä näytelmästä.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s Copyright by Branagh Theatre Company, picture: Johan Persson, 2016

Traileri: