STOP THE PRESS!

Uusi Sarjakuvantekijän oppikirja haastaa aikuisten värityskirjat

Viime aikoina suuren suosion saavuttaneista aikuisten värityskirjoista ei liene vaikeaa siirtyä seuraavaan vaiheeseen, piirtämiseen. Ilpo Koskelan Uusi Sarjakuvatekijän oppikirja on oiva apuväline tähän, oli kysymys yksittäisestä piirroksesta tai sarjakuvasta.

Uusi Sarjakuvantekijän oppikirja on kattava tietoteos niin aloittelijalle kuin ammattilaisellekin. Mukana on lukuisin kuvaesimerkein kerrottuna tietoa piirtämisen ja värittämisen perustekniikoista, perinteisistä sekä uusista työvälineistä ja sarjakuvan tyylilajeista. Teos kuvaa seikkaperäisesti ideoinnin, käsikirjoittamisen, piirtämisen ja väritystyön eri vaiheet, jopa oman valmiin julkaisun tuottamiseen ja sen markkinointiin saakka. Ilpo Koskelan lisäksi seitsemäntoista suomalaisen sarjakuvan kärkinimeä kertoo kirjassa näyttein omista työtavoistaan.

Vuonna 2010 julkaistusta ja loppuunmyydystä Sarjakuvantekijän oppikirjasta on tullut käytetyin teos suomalaisessa sarjakuvaopetuksessa, niin yksittäisten taiteilijoiden kuin oppilaitostenkin parissa. Onhan kirja kattavin suomalaisen tekijän kirjoittama alan perusteos sitten 1980-luvun lopun. Syksystä 2010 saakka Koskela on kerännyt lisämateriaalia uutta, laajempaa teosta varten. Saadut palautteet ja toiveet on huomioitu tarkasti. Näin teoksen sivumäärä on kasvanut edellisestä kirjasta neljänneksellä 208:aan. Nimensä mukaisesti Uusi Sarjakuvantekijän oppikirja on kokonaan uusi teos, jonka sisältö vastaa tämänhetkistä, vuoden 2016 tieto- ja taitotasoa. Opas sisältää myös harjoitustehtäviä.

Uusi Sarjakuvantekijän oppikirja on käyttökelpoinen myös sarjakuvien tutkimiseen ja niiden maailmaan tutustumiseen. Teoksen lukemalla oppii ymmärtämään sarjakuvan rakenteita ja sisältöjä, vaikka ei taiteilijaksi aikoisikaan. Sarjakuvien lukemisesta tulee palkitsevampaa ja analyyttisempaa.

Aleks Revelin seikkailujen luojana tunnettu, kokenut ja palkittu Ilpo Koskela (s. 1959) on toiminut sarjakuvan tekemisen opettajana Oulun taidekoulussa 14 vuoden ajan ja vetänyt useita alan kursseja sekä luentosarjoja niin Suomessa kuin ulkomaillakin.

 

Ilpo Koskela

Uusi Sarjakuvantekijän oppikirja

ISBN 978-952-270-229-6

208 sivua. Arktinen Banaani 2016.