STOP THE PRESS!

Riimikissan runokonsertti vie vauvat taidematkalle

RiimikissaRiimikissan runokonsertti on Oulu Sinfonian ja Valveen Sanataidekoulun yhteinen taidetuokio alle 9 kk ikäisille vauvoille ja heidän perheilleen. Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamassa Riimikissan runokonsertissa lorutellaan, leikitään ja tanssitaan sanataideopettaja Anna Anttosen ja Kati Inkalan ohjauksessa elävän musiikin tuomissa tunnelmissa. Oulu Sinfonialta mukana ovat alttoviulisti Susanna Nietula, lyömäsoittaja Kalevi Ohenoja ja sellisti-säveltäjä Harri Österman. Riimikissan runokonsertteja järjestetään Oulussa, Oulunsalossa ja Kiimingissä. Tapahtumiin on vapaa pääsy ja paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä. Ilmoittautua voi Oulu Sinfonian nettisivuilla.

ti 30.8. klo 10 ja 11, Valvesali
ke 31.8. klo 10 ja 11, Oulunsalo-talo
to 1.9. klo 10 ja 11, Madetojan sali
pe 2.9. klo 10 ja 11 Syke-talo

Riimikissa-kuvitus: Karoliina Pertamo

 

OULU SINFONIA

Oulu Sinfonia on Pohjois-Suomen ainoa ja EU-alueen pohjoisin sinfoniaorkesteri. Orkesterissa soittaa 61 ammattimuusikkoa ja ylikapellimestarina on vuodesta 2013 alkaen toiminut useissa kapellimestarikilpailuissa palkittu Johannes Gustavsson. Oulu Sinfonian ohjelmisto koostuu eri aikakausien orkesterimusiikista, oopperasta, viihdemusiikista ja lastenkonserteista. Myös palvelutalokiertueet ovat vakiinnuttaneet paikkansa orkesterin konserttitarjonnassa. Vuonna 2005 Oulu Sinfonia sai Opetusministeriön myöntämän Lasten Päivä -palkinnon tunnustuksena lasten ja nuorten taidekasvatuksen ja harrastustoiminnan edistämisestä musiikkiluokkien kanssa vuosittain toteutettavasta Tutti Juttu -konsertistaan. Lastenkulttuuri onkin yksi Oulu Sinfonian painotusalueista. Riimikissan runokonsertti yhteistyössä Valveen sanataidekoulun kanssa olisi mitä mainioin tapa kasvattaa uutta konserttiyleisöä sinfoniaorkestereille sekä ylläpitää ja kehittää orkesterilaisten pedagogisia valmiuksia.

 

VALVEEN SANATAIDEKOULU JA PIENTEN SANATAIDEKASVATUS

Vuosituhannen vaihteessa perustettu Valveen sanataidekoulu on vakiinnuttanut paikkansa monipuolisena sanataidekasvatuksen osaajana ja kehittäjänä. Sanataidekoulusta on muodostunut alueellinen ja valtakunnallinen osaamiskeskus, joka järjestää pitkäjänteistä sanataiteen harrastustoimintaa 0 – 20-vuotiaille, kehittää oppimateriaaleja sekä kouluttaa lasten ja nuorten kanssa työskenteleviä aikuisia. Valveen sanataidekoulun taidekasvatusideologia perustuu elämykselliseen ja kokemukselliseen oppimiseen sekä kirjallisuuslähtöiseen sanataidekasvatukseen. Sanataidekoulu on vuodesta 2003 lähtien ollut osa lastenkulttuurikeskusten valtakunnallista Taikalamppu-verkostoa.

 

RIIMIKISSA

Riimikissa seikkailee Oulun seudun lasten elämässä monin tavoin. Sanataidekoulun vastuuopettajat Anna Anttonen ja Kati Inkala ovat laatineet maamme rakastetuimpien lastenrunoilijoiden säkeisiin leikkiohjeet ja niiden pohjalta on syntynyt aivan uudenlainen Tammen kustantama kokoomateos Riimikissa kikattaa – runohetkiä pienille (2013). Kirja keskittyy varhaisiän sanataidekasvatukseen eli 0–4-vuotiaisiin, jotka leikkivät runoja yhdessä aikuisen kanssa. Kirjan kuvituksesta vastaa Karoliina Pertamo. Keväällä 2014 Riimikissa-yhteistyötä Pertamon kanssa jatkettiin Lumotut sanat – Lasten ja nuorten sanataidefestivaalilla elämyksellisen Riimikissa karkuteillä –näyttelyn muodossa. Hurmaavan värikäs näyttely esitteli kotimaisen lastenkirjallisuuden uutuuksia ja klassikkoja: runoutta, kuvakirjoja, romaaneja ja tietokirjoja. Valveen sanataidekoulu suunnitteli jokaisesta näyttelyn kirjasta sanataideharjoitusmateriaalia kaikkien vapaaseen käyttöön. Näyttely on kiertänyt myös Kiimingissä ja Hämeenlinnassa ja tulevaisuudessa se nähdään ainakin Espoossa ja Taivalkoskella. Näyttelyn avajaisissa sai kantaesityksensä myös tarinateatteriesitys RII RII RIIMIKISSA, joka on vauhdikkaan kissanpoikasen seikkailukertomus täynnä tarinankerrontaa, teatteria, musiikkia ja runoleikkiä. Riimikissa-kokonaisuus muodostaa luonnollisen pohjan Oulu Sinfonian lastenmusiikkikulttuurin pitkäjänteiselle kehittämiselle ja uuden kuulijasukupolven kasvattamiselle poikkitaiteellisen ja -hallinnollisen yhteistyön avulla.