STOP THE PRESS!

Concussion

ConcussionOhjaus ja käsikirjoitus: Peter Landesman
Tuotanto: Elizabeth Cantillon, Ridley Scott, Larry Schuman, Giannina Scott, David Wolthoff
Pääosissa: Will Smith, Alec Baldwin, Albert Brooks, Gugu Mbatha-Raw, David Morse, Arliss Howard, Mike O’Malley
Arvio: 2/5

Amerikkalainen jalkapallohan on se urheilulaji, jossa nouseva nuoriso seisoo tovin nenät toistensa takapuolissa, ryntää sitten kymmenkunta metriä eteenpäin ja hyppää läjään halailemaan. Tärähtänyttä touhua jo sellaisenaankin, mutta käsikirjoittaja-ohjaaja Peter Landesmanin tositapahtumiin perustuvan Concussionin (2015) mukaan homma on peräti aivotärähtänyttä.

Nigerialaissyntyinen patologi Bennet Omalu (Will Smith) saa ruumiinavauspöydälleen lajin entisen suuruuden, Mike Websterin (pienessä roolissaan erinomainen David Morse). Ennen kuolemaansa pahasti sekoilleen Websterin aivot näyttävät kutakuinkin muusilta. Omalu oivaltaa, että tähän ovat syynä pelatessa tulleet tuhannet toistuvat iskut päähän. Kun muitakin amerikkalaisen jalkapallon uhreja löytyy, tilannetta salaillut lajin kattojärjestö hermostuu, ja Omalu joutuu painostuksen ja uhkailun kohteeksi.

David ja Goljathan tässä taas käyvät taistoon, tosin taisto on turhan voimakas sana tässä yhteydessä: ilmeisesti tarve edes jotenkin pysyä tositarinassa on pitänyt jännitteet vaimeina, lähellekään 1970-luvun vainoharhatrillereiden tiukkoja tunnelmia ei päästä. Tilannetta ei paranna Will Smithin valinta pääosaan: Smith on joitakin rooleja vetänyt ihan pätevästi (Men in Black esim.), mutta tämä rooli on selkeästi yli kykyjen. Vähän nimittäin luulen, että amerikkalaistuneet nigerialaiset eivät muistuta köyhän miehen Bill Cosbyä..

Ekstroissa ohjaajan kommenttiraita, tarinaa tositapauksesta ja elokuvan tekemisestä sekä poisjätettyjä kohtauksia.

Vesa Skaffari for smackthejack

Photo’s Copyright by Universal Sony Pictures Home Entertainment Nordic AB, 2016

Traileri: