STOP THE PRESS!

Syyskuussa aukeava renessanssitaiteen näyttely on ajankohtainen uudistuvassa Kansallismuseossa

Kansallismuseo uudistuu merkittävästi. Perusnäyttely uudistetaan kokonaan, museokauppa laajentuu, ja sen yhteyteen tulee oleskelualue sekä ohjelmaltaan vaihteleva pop up -näyttelytila. Museo haluaa tulla lähemmäksi kävijöitään ja tarjota ajankohtaisia yhteiskunnallisia keskustelunavauksia. Uudistumista kuvastaa osaltaan 23.9. aukeava renessanssi-näyttely, sillä aikakausi viittaa uudistumiseen ja uudelleensyntymiseen. 

Renessanssi. Nyt – Rafaelista Tizianiin -näyttely tuo noin 45 teosta italialaisilta renessanssi-taiteilijoilta Kansallismuseoon. Teokset ovat vuosilta 1500–1600 ja ne ovat ensi kertaa nähtävissä Suomessa. Lisäksi esille tulee aikakauden esineistöä Kansallismuseon kokoelmista.

– Näyttely sopii oivallisesti satavuotisjuhlavuotemme päänäyttelyksi, sillä museo elää nyt vahvasti omaa renessanssiaan, sanoo ylijohtaja Elina Anttila. 

Näyttelyyn tulee esille töitä yli 20 eri mestarilta. Ensimmäistä kertaa Suomessa voi tutustua esimerkiksi Rafaelin maalauksiin.Rafael ja Tizian kuuluvat Leonardo da Vincin ja Michelangelon ohella italialaisen renessanssimaalauksen suurimpiin nimiin. Näyttelyssä on esillä myös muitten huomattavien taiteilijoiden kuten Lorenzo Lotton, Tintoretton, Girolamo Romaninon ja Giovanni Battista Moronin maalauksia.

Renessanssi sijoittuu keskiajan ja uuden ajan taitekohtaan 1300-luvulta 1500-luvun loppuun. Aikakaudella ihmisten ajattelutapa, kulttuuri, tiede ja taide muuttuivat. Renessanssi näkyi maalaustaiteessa realistisempana ihmisvartalon ja tilan käsittelynä sekä uudenlaisina kuva-aiheina. Uskonnollisten aiheiden rinnalle nousivat maalliset aiheet kuten kohtaukset antiikin maailmasta, maisemat ja muotokuvat.

– Laajennamme renessanssin käsittelyä oheisohjelmassamme kuvataiteen lisäksi myös aikakauden ihmiskuvaan, yhteiskuntaan, arkkitehtuuriin ja tieteeseen. Ja luomme sillan ja kiinnekohtia aikakaudesta myös tähän päivään, sanoo ylijohtaja Elina Anttila.

Näyttelyn maalaukset ovat pääosin Pinacoteca Museo Tosio Martinengosta Bresciasta.
Renessanssi. Nyt – Rafaelista Tizianiin
23.9.2016 – 15.1.2017
Pääsylippu 15 e