STOP THE PRESS!

Teit meistä kauniin

Ohjaus:  Tuukka Temonen
Käsikirjoitus: Niisku Haapala
Tuotanto: Tuukka Temonen, Olga Temonen
Pääosissa:  Roope Salminen, Mimosa Willamo, Iiro Panula, Tatu Sinisalo, Laura Malmivaara, Tommi Taurula, Lorenz Backman, Olga Temonen, Lotta Backlund
Arvio: 4,5/5

Eletään 90-luvun alkua Heinolan pikkukaupungissa. Tulevan laman merkit ovat jo näkyvillä, mutta kukaan ei usko sen vyöryvän voimalla läpi Suomen. Antti Lautala (Roope Salminen), Toni Wirtanen (Tatu Sinisalo) ja Sipe Santapukki (Teppo Manner) perustavat Apulanta-yhtyeen vanhempien vastustuksesta huolimatta. Laulajaksi pestataan amerikkalainen vaihtooppilas Amanda (Mimosa Willamo), joka hoitaa myös basistin hommat. Bändihommien oheella Tonilla on vipinää tyttöystävänsä Ellin (Hanna Vähäpassi) kanssa, vaikka tämä ei oikein pidä Tonin musiikkitouhuista. Sipen isä (Lorenz Backman) on Ellin kanssa samoilla linjoilla siitä, että musiikkitouhu on turhaa ja että pojan pitäisi keskittyä kunnollisiin juttuihin, kuten urheiluun. Amandan palattua kotiin Apulannan pojat etsivät itselleen uutta basistia. Antin vastustelusta huolimatta ja Tonin päätöksestä bassoon saadaan yrittäjäperheen kapinoiva poika Tuukka Temonen (Iiro Panula). Suomi on romahtamassa alas, mutta uuden sukupolven punkyhtye on nousemassa kansankunnan kaappia rämisyttämään.

Kun elokuvan ohjaajana toimii yksi tarinan merkityksellisimmistä henkilöistä, voisi kuvitella että tarinan käsittelytapa saattaisi olla hyvin subjektiivinen ja monia asioita käsiteltäisiin silkkihanskoin. Sitä Temonen ei ole kuitenkaan tehnyt, vaan yhdessä käsikirjoittaja Niisku Haapalan kanssa he ovat saaneet elokuvaan moniulotteisen syvyyden. Vaikka tarinan pääpointti onkin yhtyeen tarinassa, niin onnistuneesti he kuvaavat tuon laman ajan tuntemuksia monilta eri kanteilta, kuten perheiden ja yhteiskunnan näkövinkkelistä. Siksi tätä elokuvaa katsellessa nousivat mieleen sellaiset kotimaiset modernit klassikot kuin Täältä tullaan elämä ja Sairaan kaunis maailma. Temonen on siirtänyt itsensä tarinassa tarkkailijan asemaan ja antaa tarinan viedä itse itseään eteenpäin tarjoten erinomaisen pohjan nuorille tuoreille pääosanesittäjille. Ehkä tunteikkaimmat roolisuoritukset vetävät Anttia ja Tonia esittävät Salminen ja Sinisalo. Jos joku on aiemmin epäilyt Salmisen näyttelijänkykyjä, niin tämän elokuvan katsottuaan voi tunkea epäilykset sinne missä aurinko ei paista. Hän tekee Antin roolissaan luontevasti energisesti kapinoivan punkkarin roolisuorituksen. Hänen vastakohtanaan Sinisalo puolestaan tekee Tonista omalla tavallaan ujon, isänsä kuoleman jälkeen sisältäpäin rikkoutuneen nuoren miehen, joka pääsee kunnolla elämään kiinni otettuaan johtajuuden Apulanta-yhtyeestä.

Vaikka Tuukka Temonen onkin tehnyt paljon ohjelmia televisiolle, tehnyt musiikkivideoita, yritysvideoita sekä dokumentteja, niin kokopitkä draamaelokuva on kuitenkin uupunut herran filmografiasta. Nyt sekin asia on nyt korjattu ja vieläpä upealla tavalla. Haapalan erinomainen käsikirjoitus tarjoaa Temoselle oikeanlaisen alustan toteuttaa ohjauksensa niin sujuvasti, että katsoja unohtaa katsovansa elokuvaa. Teit meistä kauniin -elokuva osoittaa, että yhä toimivan yhtyeen ja sen jäsenten tarinasta voi tehdä koskettavan, tinkimättömän sekä patsastelemattoman elokuvan.

Elokuvateattereissa nähdyn version lisäksi tämä blu-ray sisältää myös kaksitoista minuutta pidennetyn version. Lisämateriaalia on runsaasti. Lähes tunti ja kolme varttia kestävä making of -dokumentti on todella kattava paketti todellisten tapahtumien hyödyntämisestä elokuvan teossa, minidokumentteja, neljä musiikkivideota, välähdyksiä ensi-iltakiertueelta ja tietenkin kutsuvierasensi-illasta.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s Copyright by Optiteam, 2016

Traileri: