STOP THE PRESS!

Setä Pim-Pom oli lastenkulttuurin tienraivaaja – 120 vuotta Hjalmar Löfvingin syntymästä

Kuva: Hjalmar Löfving piirustustensa edessä.

Kuva: Hjalmar Löfving piirustustensa edessä.

Vieläkö muistat Niksulan TV:n? Ainakin rallatteleva Kasper-nukke tulee ensimmäisenä mieleen. Ohjelman alkuvuosina Tesvisiossa lapsikatsojia viihdytti myös Setä Pim-Pom. Hahmo oli esittäjänsä pitkän uran loppuhuipennus.  

Taiteilija Hjalmar Edward Löfving (26. tammikuuta 1896 – 29. tammikuuta 1968) kuuluu suomalaisen sarjakuvan ja animaation pioneereihin. Hän oli ällistyttävän tuottelias.

Hyväntuulisten ja viivaltaan persoonallisen pyöreiden animaatioiden ja sarjakuvien lisäksi Löfving piirsi runsaasti kuva-arvoituksia lehtien tehtäväsivuille, esiintyi Suomen ensimmäisissä lasten televisio-ohjelmissa ja kiersi ympäri Suomea tapaamassa lapsia Säästöpankin Lipas-setänä.

Ville Hännisen teos Setä Pim-Pom – Hjalmar Löfvingin kummat kuvat kertoo pitkään lähes unohduksissa olleen Löfvingin elämän ja työn tarinan. Kirja on koostettu runsaasta alkuperäisaineistosta, joka on koottu kirjastoista, yksityiskokoelmista ja suvun hallussa olevasta poikkeuksellisen laajasta aineistosta.

Hjalmar Löfving: Monta ruutua tuulta ja sadetta
24.8. – 10.9.2016 Laterna Magica, Helsinki

Arktisen Banaanin julkaiseman kirjan ohella Sarjakuvamuseo ry on tuottanut retrospektiivisen näyttelyn Löfvingin elämästä ja tuotannosta. Kirjallisen ja kuvallisen aineiston ohella näyttelyyn on saatu Kansallisen audiovisuaalisen instituutin filmiarkistosta digitoitu lastenfilmi vuodelta 1964, jossa Löfving esittää Setä Pim-Pom -hahmoaan. Löfvingiltä on säilynyt useita mainosfilmejä ja myös varhaisin selluloidi-tekniikalla valmistettu suomalainen animaatio, kolme minuuttia pitkä Muutama metri tuulta ja sadetta (1932).

Hjalmar Löfving -näyttely lähtee kiertämään ja se nähdään muun muassa Tuusulan kuvitustaiteen museossa Erkkolassa, Hämeenlinnan kaupunginmuseossa ja eri sarjakuvatapahtumissa. Lisäksi Löfvingiä ja historiallista sarjakuvaa käsitellään Helsingin sarjakuvafestivaaleilla 2.9. Kirjasto 10:ssä ja Taiteiden Yönä 25.8. Laterna Magicassa.

 

Hjalmar Löfvingin 120-vuotisjuhlavuotta ovat tukeneet Taiteen edistämiskeskus, Grafia ry ja Kalevi Kuitusen säätiö.

 

Ville Hänninen: Setä Pim-Pom – Hjalmar Löfvingin kummat kuvat

ISBN 978-952-270-293-7

112 sivua. Arktinen Banaani 2016.