STOP THE PRESS!

Viimeinen tango (Un tango más)

Viimeinen tango (Un tango más)Ohjaus ja käsikirjoitus: German Kral
Tuotanto: Wim Wenders, Jakob Abrahamsson
Pääosissa:  Maria Nieves Rego, Juan Carlos Copes, Melina Brutman
Arvio: 5/5

Viimeinen tango kertoo tarinan Argentiinan ehkä kuuluisimmasta tangoparista, María Nieves Regosta ja Juan Carlos Copesta. Nämä 80-vuotiaat tangotaiturit tutustuivat toisiinsa jo teini-iässä. Tanssin pyörteissä he rakastuivat – toisinaan tunteet leimahtivat roihuaviksi sekä hyvässä että pahassa, useasti erottiin – mutta joka kerta heidät yhteen toi tango. He ehtivät tanssimaan eri puolella maailmaa lähes puolen vuosisadan ajan.

Mietin, mihin kategoriaan elokuvan laittaisin, onko tämä dokumentti vai tanssielokuva? Oikeastaan sitä on vaikea päättää, sillä kumpaakin osa-aluetta käytetään erittäin mallikkaasti, joten kutsun tätä dansmentiksi. Saksalais-argentiinalaistuotantoa oleva elokuva on oiva kuvaus tanssiparin elämästä sekä tanssilavalla että sen ulkopuolella. He saavat aikaa kertoa omista tuntemuksistaan avoimesti ja he sen myös tekevät täydellä sydämellä. Osa tunteista on kuvitettu luonnollisesti tanssiesityksinä. Näissä nuoret huippulahjakkuudet tuovat upeasti esiin kahden ihmisen tuntemukset, joita vielä korostetaan hienostuneella kuvauksella ja valaistuksella. Esimerkiksi kolmiodraamassa tehdään tummasävytteiseillä valaistuksella tilanteesta sopivan kohtalokasta.

Vaikka ohjauksesta ja käsikirjoituksesta vastaa argentiinalaissyntyinen, Saksassa työskentelevä German Kral, niin ei voi olla huomaamatta erään henkilön vaikutusta lopputulokseen. Toisena tuottajana toimii ohjaajana paremmin tunnettu Wim Wenders, joka on tehnyt monia tällaisia genrejen yhdistelmiä. Hän itse ohjasi muutama vuosi sitten elokuvan Pina, jossa tuotiin esille saksalaisen koreografin Pina Bauschin elämää ja ennen kaikkea hänen tanssitaidettaan. Kralin ohjauksessa puolestaan keskitytään näiden kahden tunne-elämään ja tuodaan sitä esille intohimoisina tangoesityksinä. Komeaa katseltavaa on siis luvassa, vaikka draamallinen puoli jääkin komeiden tanssikuvioiden peittämäksi. Siitä huolimatta Viimeinen tango ansaitsee täydet viisi tähteä, sillä näin komea tangoilua kehtaa katsoa.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s Copyright by

Traileri: